Rozenbottel
Rozenbottels zijn dankzij hun felrode tot paarsachtige kleur makkelijk te herkennen. Hoewel je ze al in de herfst kunt vinden, zijn ze op hun best na de eerste nachtvorst en tot in februari te plukken. De kou maakt de vruchten zachter en iets zoeter, waardoor ze goed te verwerken zijn tot jam, siroop of thee. Je vindt rozenbottels op veel plekken: langs zandweggetjes in bossen, in de duinen, langs landerijen en zelfs in parken en plantsoenen. De kleine zaden binnenin de vrucht bevatten haartjes die kunnen irriteren, dus verwijder deze zorgvuldig bij verwerking.
Veldkers
Veldkers is een winterhard kruid dat je herkent aan zijn felgroene, geveerde blaadjes. Je vindt het vaak in plantsoenen, langs paden en op plekken waar niet actief wordt geschoffeld. De smaak is pittig en doet denken aan waterkers of mosterd, waardoor het een lekkere toevoeging is aan salades, soepen en sandwiches. De blaadjes geven een gerecht niet alleen een frisse smaak, maar staan ook prachtig op het bord. Niet voor niets wordt veldkers steeds vaker gebruikt in restaurants als garnering.
Look-zonder-look
Look-zonder-look is een veelvoorkomende wilde plant die zelfs in de winter te vinden is. Je herkent de plant aan de hartvormige, gekartelde bladeren, die bij het kneuzen een lichte knoflookgeur verspreiden. De smaak is subtiel kruidig, met een mix van knoflook en mosterd. Look-zonder-look is heerlijk in salades, kruidenboter of als smaakmaker in soepen en sauzen. Let wel op: bij verhitting worden de blaadjes bitter, dus voeg ze rauw toe aan je gerecht. Je vindt deze plant vaak in de schaduw van bosranden, langs heggen en paden. Een groot voordeel: in tegenstelling tot echte knoflook, krijg je van deze plant geen knoflookadem!
Winterpostelein
Winterpostelein is een verrassend veelzijdige wintergroente die in heel Nederland voorkomt. Je vindt het in bossen, langs bosranden, verwilderd bij moestuinen, in parken, tuinen en zelfs in stadsplantsoenen. Dit plantje heeft schotelvormige bladeren met een bloemstengel die erdoorheen groeit en soms kleine witte bloemetjes draagt. De smaak is zacht en fris, en de knapperige structuur maakt het perfect voor salades, stamppotten of als groene boost in smoothies. Bovendien zit winterpostelein vol vitamine C, wat in de wintermaanden goed van pas komt.
Wilde pastinaak
Pastinaak is niet alleen een gecultiveerde groente, maar komt ook in het wild voor. De wortel van de wilde pastinaak heeft een subtiele anijsachtige, zoete smaak en kan op dezelfde manier worden gebruikt als de gekweekte variant uit de supermarkt. Geroosterd in de oven, verwerkt in een romige puree of als smaakvolle toevoeging aan een stoofpot – de mogelijkheden zijn eindeloos. Wilde pastinaak groeit vooral op open, losse grond zoals bermen, grasvelden, dijken en duinen. Let op: de bladeren kunnen bij aanraking huidirritatie veroorzaken, dus pluk de wortel voorzichtig.
Paardenbloem
De paardenbloem is een plant die iedereen kent, maar wist je dat je ook de blaadjes kunt eten? In de winter zijn de felgele bloemen niet te vinden, maar het bladrozet blijft groen en goed herkenbaar tussen het gras. De jonge blaadjes hebben een licht bittere, nootachtige smaak en smaken lekker in salades of als kruidige toevoeging aan gerechten. Kies bij voorkeur de blaadjes van planten die wat beschut groeien; deze zijn malser en frisser van smaak. Daarnaast zijn paardenbloembladeren rijk aan vitamines en mineralen, waardoor ze een gezonde en voedzame wintergroente vormen.
- Wandel, Oogsten zonder zaaien
- Adobe Stock