Benodigdheden:
Voor de rolletjes
- 500 gram bloem
- 500 gram suiker
- 2 eieren
- 400 milliliter water
- 1 theelepel kaneel
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 theelepel amandelextract
- 250 gram roomboter
- 1 shotglaasje jonge jenever (ongeveer 20 milliliter)
- keukenmixer
- kniepertjesijzer
- pollepel
- spuitzak
Voor de Baileysroom:
- 300 milliliter slagroom
- 30 gram suiker
- 1 theelepel cacao
- 1 theelepel instant koffie
- een scheut Baileys
Zo maak je de nieuwjaarsrolletjes met Baileys:
- Smelt de boter en laat deze daarna wat afkoelen.
- Meng de bloem, suiker en kaneel met elkaar. Meng dit met de eieren en voeg hier ook de boter en jenever aan toe. Meng met een keukenmixer alles totdat er geen klontjes meer zijn.
- Voeg het water toe, totdat je beslag precies lijkt op pannenkoekbeslag.
- Laat het beslag even staan en vet dan het kniepertjesijzer in met boter of olie.
- Schep ongeveer één á twee eetlepels beslag in het midden van het kniepertjesijze
- Controleer tijdens het bakken regelmatig de kleur – die moet mooi goudbruin zijn – en haal het rolletje met een platte opscheplepel van het ijzer. Leg ‘m op koud en plat oppervlak om af te koelen, zoals een roestvrijstalen keukenblad.
- Rol vervolgens het wafeltje om een pollepel heen. Doe dit mooi strak en vlug zodat je je handen niet brandt.
- Maak ook de Baileysroom: hiervoor klop je eerst de slagroom met suiker op en voeg dan de andere ingrediënten toe. Proef en voeg eventueel meer Baileys toe.
- Doe de room in een spuitzak en spuit in de rolletjes. Eet de rolletjes direct op, anders worden ze slap.
Culinair
- Corien Stellingwerf - Coriens Iten
- Corien Stellingwerf - Coriens Iten