Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de leukste uittips voor de herfstvakantie in het noorden

Het is bijna zover: op 26 oktober begint de herfstvakantie in het noorden. In Groningen, Friesland en Drenthe is er dan van alles te doen. We zetten 6 activiteiten voor je op een rij, leuk voor jong én oud. Bezoek bijvoorbeeld een nieuwe museumtentoonstelling, of neem juist de (klein)kinderen mee op ontdekkingstocht door het bos. Veel plezier!

Herfstvakantie

Strontweek in Workum

Ieder jaar wordt in de noordelijke herfstvakantie de Strontweek georganiseerd, een verzamelnaam van allerlei maritieme evenementen in en rondom het Friese havenstadje Workum. Woon een zeilrace bij, struin rond op de maritieme markt, luister naar bekende zeemansliederen en drink een borrel in het gezellige Kroegschip. Kortom, geniet van een flinke portie Friese gezelligheid! Kijk voor meer informatie over de activiteiten op de website van de Strontweek.

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Foto: Adobe Stock

Keramiekmuseum in Leeuwarden

Het Nationale Keramiekmuseum Princessehof komt met een primeur: vanaf 26 oktober presenteert het museum een tentoonstelling over Wu Zetian, de enige keizerin in de Chinese geschiedenis. Het Princessehof zal als eerste museum in Europa haar bijzondere verhaal weer tot leven brengen; een verhaal dat na dertien eeuwen nog steeds springlevend is en waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen. Aan de hand van de mooiste voorwerpen van keramiek wordt het bijzondere leven van de keizerin uitgebeeld. Kijk op de website van het Keramiekmuseum voor meer informatie.

Hunebed bij het Hunebedmuseum in Borger. Foto: Adobe Stock

Hunebedmuseum in Borger

Normaal gesproken is het Hunebedmuseum in Borger al een educatieve plek over het verleden, maar tijdens de herfstvakantie komt de prehistorie er echt tot leven. Op het buitenterrein van het museum, het Oertijdpark, worden er dan allerlei activiteiten georganiseerd. Tussen de hutten, grafheuvels en veenwegen kun je zien hoe de mensen in de prehistorie woonden, jaagden en werkten. Ontmoet de oermensen en doe mee aan activiteiten zoals stenen zoeken of wandel mee met een gids. Kijk voor meer informatie op de website van het Hunebedcentrum.

Gaasterlandse Natuurweek in Oudemirdum

In de herfstvakantie vindt de Gaasterlandse Natuurweek plaats, met allerlei leuke en leerzame natuuractiviteiten voor jong en oud. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals paddenstoelenexcursies, herfstwandelingen, lezingen en workshops. De Nacht-van-de-Nacht-wandeling door het Rijsterbos belooft een sprookjesachtige ervaring te worden, en de Wilde Buitendag is een aanrader voor wie nog een leuk uitje met de (klein)kinderen zoekt. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op de website van de Gaasterlandse Natuurweek.

Landgoed Nienoord met Borg Nienoord op de achtergrond. Foto: Adobe Stock

Landgoed Nienoord

Een dagje uit in de herfstvakantie kan uitstekend bij Landgoed Nienoord: je vindt er onder andere een familiepark, een zwemkasteel, een openluchttheater, een grand-café en het Nationaal Rijtuigmuseum. Daarnaast kun je er heerlijk wandelen door het bos. In het Natuur Educatie Centrum van Familiepark Nienoord worden daarnaast allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd tijdens de herfstvakantie. Help de (klein)kinderen bijvoorbeeld met het maken van een vogelvoederhuisje of laat ze lekker knutselen. Op de website van Familiepark Nienoord vind je meer informatie.

Magisch Samhain in Bourtange. Foto: Marketing Groningen

Magisch Samhain in Bourtange

Geesten, piraten en tijdreizigers: ze verschijnen allemaal in Vesting Bourtange tijdens Magisch Samhain, een eeuwenoud feest dat de seizoenswisseling en de cyclus van het leven viert. Tijdens dit evenement verandert de Groningse vesting in een magische wereld waarin van alles te beleven valt. Zo staan er overal kraampjes opgesteld en worden er demonstraties en andere activiteiten georganiseerd. Goed om te weten: wie verkleed komt, krijgt korting op de entreeprijs. Kijk op de website van Bourtange voor meer informatie over de markt.

Uittips
  • Adobe Stock