Hete bliksem
Hete bliksem dankt zijn naam aan de hete appeltjes die erin verwerkt zitten. Deze geven namelijk veel vocht af en houden de stamppot lang warm. In Noord-Nederland staat dit gerecht ook wel bekend als 'stamppot zoetappeltjes'. Je kunt eindeloos met dit lekkere stamppotgerecht variëren; vandaag maken we er dus kroketten van.
Ingrediënten:
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 2 friszoete appels (bijvoorbeeld Elstar)
- 20 gram roomboter
- 4 eieren
- 450 gram aardappelpuree met boter (koelvers)
- 1 liter frituurolie (indien gebruik van frituurpan)
- 2 eetlepels bloem
- 80 gram panko
Zo maak je kroketten van hete bliksem:
- Verhit een pan met een beetje bakboter en bak de spekjes in 5 minuten krokant. Schep de spekjes uit de pan en leg ze apart op een bord met een vel keukenpapier.
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.
- Verhit opnieuw de pan met de roomboter en bak de appelblokjes op middelhoog vuur voor zo'n 2 minuten. Schep de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.
- Splits twee eieren zodat alleen het eigeel overblijft (het eiwit wordt niet gebruikt!).
- Meng in een kom de eierdooiers, de appelblokjes en spekjes door de aardappelpuree.
- Maak je handen een beetje nat en kneed van het mengsel zestien kleine kroketjes. Leg de kroketjes daarna 30 minuten in de vriezer om op te stijven.
- Verhit de frituurpan tot 180 graden of verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
- Klop in een schaaltje twee eieren los en vul twee andere schalen met de bloem en de panko.
- Haal de bevroren kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatst door de panko. Herhaal deze stappen bij elke hete bliksem-kroket.
- Frituur nu de kroketjes – maximaal zes kroketjes per keer! – zo'n 3 minuten in de frituurpan tot ze goudbruin kleuren. Of bak de kroketjes in de Airfryer voor ongeveer 8 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
- Serveer de kroketten met een lekkere saus naar keuze. Smullen maar!
Culinair
- Kookfans
- Adobe Stock