Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Donders lekker: zo maak je kroketten van hete bliksem

Liefhebber van hete bliksem, de stamppot van aardappel, appel en ui? Geef dit oer-Hollandse gerecht een geinige twist door er kroketten van te maken. Ja, heus! Met dit gemakkelijke recept ontdek je hoe. 

Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem dankt zijn naam aan de hete appeltjes die erin verwerkt zitten. Deze geven namelijk veel vocht af en houden de stamppot lang warm. In Noord-Nederland staat dit gerecht ook wel bekend als 'stamppot zoetappeltjes'. Je kunt eindeloos met dit lekkere stamppotgerecht variëren; vandaag maken we er dus kroketten van.

Ingrediënten:

  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 friszoete appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 20 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 450 gram aardappelpuree met boter (koelvers)
  • 1 liter frituurolie (indien gebruik van frituurpan)
  • 2 eetlepels bloem
  • 80 gram panko

Zo maak je kroketten van hete bliksem:

  1. Verhit een pan met een beetje bakboter en bak de spekjes in 5 minuten krokant. Schep de spekjes uit de pan en leg ze apart op een bord met een vel keukenpapier.
  2. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  3. Verhit opnieuw de pan met de roomboter en bak de appelblokjes op middelhoog vuur voor zo'n 2 minuten. Schep de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.
  4. Splits twee eieren zodat alleen het eigeel overblijft (het eiwit wordt niet gebruikt!).
  5. Meng in een kom de eierdooiers, de appelblokjes en spekjes door de aardappelpuree.
  6. Maak je handen een beetje nat en kneed van het mengsel zestien kleine kroketjes. Leg de kroketjes daarna 30 minuten in de vriezer om op te stijven.
  7. Verhit de frituurpan tot 180 graden of verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  8. Klop in een schaaltje twee eieren los en vul twee andere schalen met de bloem en de panko.
  9. Haal de bevroren kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatst door de panko. Herhaal deze stappen bij elke hete bliksem-kroket.
  10. Frituur nu de kroketjes – maximaal zes kroketjes per keer! – zo'n 3 minuten in de frituurpan tot ze goudbruin kleuren. Of bak de kroketjes in de Airfryer voor ongeveer 8 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
  11. Serveer de kroketten met een lekkere saus naar keuze. Smullen maar!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock