Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit zijn de 9 meest bijzondere accommodaties in Noord-Nederland

Van een oude trechter aan de Waddenzee tot de kleinste kerk van Nederland: op deze plekken in Noord-Nederland kun je pas écht uniek overnachten. Waar zou jij een nachtje willen slapen? 

Bijzondere accommodaties

Uitzicht over zee

Jarenlang kon de rode vultrechter, vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, niet weggedacht worden uit het havengebied van Harlingen. Toch werd-ie in 2004 verplaatst naar een verlaten opslagterrein. Maar dankzij het harde werk van Marcel en Linda Bambach staat de trechter sinds september 2018 weer te stralen op de Willemskade in Harlingen, nu als uniek en luxe éénkamerhotel. Overnachten dichter bij de zee kan bijna niet: vanuit je bed – of jacuzzi! – kun je zó de scheepsmasten en de Waddenzee zien. Deze plek trakteert je namelijk de hele dag door op een prachtig uitzicht, van de aankomende en vertrekkende schepen tot de veranderende getijden.

Foto: Het Westerkerkje

Het kleinste kerkje van Nederland

Voorbijgangers stoppen vaak even om de plek in zich op te nemen; dit Zweeds ogende, roodgekleurde kerkje is een ware blikvanger. Het Westerkerkje, liggend aan de rand van het uitgestrekte landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van heel Nederland. Een unieke plek dus!

Foto: Watertoren West

Een eeuwenoude watertoren

Even terug in de tijd: het is 1912 en architect J.A. Mulock Houwer ontwerpt Watertoren West in Groningen. In april 1945 wordt de toren, bezet door Duitse soldaten, beschoten. Om het stromende water te ontvluchten, verlaten de soldaten de toren en worden ze opgewacht door Canadese bevrijders. Omringd door deze geschiedenis – zichtbaar en onzichtbaar – kun je nu in diezelfde toren, in luxe hotelappartementen, overnachten.

Foto: De Klaproos

Onthaasten in een pipowagen

You gotta slow down, brother. Deze wijze woorden van zanger Douwe Bob komen misschien spontaan in je op als je het erf van Boerderij De Klaproos oprijdt. Daar wacht je, in de Groningse regio Westerwolde, een oase van rust en een bijzondere accommodatie: een pipowagen. Hoewel deze accommodatie op vier wielen staat, is het hier juist de bedoeling om even op de rem te trappen en stil te staan. Eigenaresse Karin Zwaan vertelt: 'Ik wil dat gasten hier onthaasten, de drukte van het alledaagse leven ontvluchten en genieten van de mooie natuur in Westerwolde.'

Foto: Keuterij Drostenveen

Naar het Drenthe van toen

De eigenaren van Keuterij Drostenveen in Ansen lieten op hun camping een paar Drentse plaggenhutten (na)maken. Om de sfeer van vroeger compleet te maken, is de plaggenhut helemaal ingericht in de tijdsgeest van toen. Zo zijn de muren voorzien van een historische ossenbloed-kleur, is het aanrecht van graniet en slaap je in een ouderwetse bedstee – er is géén tv. En helemaal leuk? De "oude" dierenstal – met geitjes erin! – grenst met een glazen wand aan de hut. Dus terwijl jij aan je ontbijt zit, kijken de dieren gezellig toe.

Het Seinhuisje. Foto: Annemarie Berfgeld

Het mooiste plekje van Terschelling

Zulke bijzondere accommodaties kom je niet vaak tegen. Het historische Seinhuisje staat op het hoogste duin van Terschelling, dus uitzicht gegarandeerd. En wát voor een uitzicht. Journalist Annemarie Bergfeld sliep er twee nachtjes, met de Brandaris als trouwe buurman, er schreef er deze reportage over voor Noorderland.

Foto: Het Torentje van Trips

Overnachten in oude watermolen

Toen de compleet vervallen molen naast het huis van eigenaren Marline en Derk in de verkoop kwam, creëerden zij daar een unieke accommodatie. Maar liefst vier jaar lang werd er geklust om de oude poldermolen uit 1872 in ere te herstellen en gereed te maken voor gasten. Een flink project, maar met als resultaat een heel uniek gastenverblijf in Oost-Groningen met de naam 'het Torentje van Trips'.

Foto: Landgoed Tolhek

Hoog in de bomen

Voor eigenaar Bert Speulman was het ooit een droom om een eigen boomhut te hebben. Die droom werd in 2019 werkelijkheid door zijn deelname aan het tv-programma De Boomhut Battle. Samen met een paar handige helpers bouwde hij er eentje op zijn kampeerterrein Landgoed Tolhek in het Drentse Anderen. 'De boomhut is, net als ieder ander vakantiehuisje, van allerlei gemakken voorzien, maar die luxe is niet ten koste gegaan van het originele "hut-gevoel".' Inmiddels is de hut een populair vakantieadres voor zowel jong als oud: ‘Ook oudere echtparen komen hier graag voor de rust en ruimte. Het uitzicht over het Drentse landschap en de vogelgeluiden die je hier hoort; waanzinnig!’

Foto: Hayema Heerd

Op expeditie met de huifkar

In de tent, caravan of in het unieke “stro-hotel”: al jarenlang kun je bij boerderijcamping Hayema Heerd in het Groningse dorp Oldehove overnachten. Sinds een aantal jaar is er een nieuwe, originele slaapplek aan het rijtje toegevoegd: de huifkar. Deze kan op het kampeerterrein worden geplaatst of juist erbuiten, zodat je in the middle of nowhere op het Groningse platteland kunt overnachten. Als dat geen onvergetelijke ervaring wordt...