Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuk logeren: overnachten in Het Torentje van Trips

Tekst: Tjitske Kingma | Fotografie: Het Torentje van Trips

Dit verhaal verscheen in Noorderland 2020-5

Zij hield van reizen naar unieke plekken, hij had twee rechterhanden. Toen de compleet vervallen molen naast het huis van Marline en Derk in de verkoop kwam, creëerden zij daar hun eigen, unieke plek. Vier jaar lang werd er door Derk geklust om de oude, bijna geruïneerde poldermolen De Vereeniging uit 1872 te herstellen en gereed te maken om gasten in te ontvangen. Een flink project, maar met als resultaat een unieke B&B te midden van een ruimtelijk gebied in Oost-Groningen.

Oud en nieuw

'Er zat een gat in het dak en de ramen waren kapot en dichtgetimmerd met hout,' vertelt Marline over Het torentje van Trips, de bed and breakfast die ze runt samen met haar partner Derk in de overgebleven romp van een oude stenen poldermolen. Gelukkig is van die malaise dankzij de handigheid van Derk niets meer te merken, want na vier jaar zelf klussen is de oude molen omgetoverd tot een schitterende bed and breakfast waar acht mensen kunnen logeren. Aan de buitenkant zie je natuurlijk meteen dat het een oud gebouw is, maar ook in het interieur kun je de originele elementen nog ontwaren.

Het was belangrijk voor het stel om waar mogelijk de historie van de molen te behouden. 'Je ziet de oude balken nog in de hele molen terugkomen,' zegt Marline. 'Ook zit er nog een oude trap in die is hergebruikt, je ziet binnen goed de ronde vorm van de molen en er zitten nog een paar oude ramen in.' In de grootste slaapkamer is de originele stenen muur een echte eyecatcher geworden. Daarnaast zijn Derk en Marline erg trots op de oude zolder: daar slaap je lekker knus onder de nok van het dak. Het feit dat er goed gebruikt is gemaakt van de historische elementen betekent niet dat het in Het torentje van Trips behelpen is: de B&B is van alle gemakken voorzien en uitgerust met een luxe keuken en heerlijke bedden.

Land in zicht

Werken met de vormen en onderdelen van zo’n molen, dat is nog niet zo makkelijk. De ronde vorm zorgde ervoor dat Het torentje zich niet altijd gemakkelijk liet inrichten. 'Omdat drukke kleuren de ruimte al snel klein laten ogen, hebben we er bewust voor gekozen om natuurlijke tinten te gebruiken,' vertelt Marline. Ze kwamen uit op een landelijke stijl, om het interieur samen te laten vloeien met het weidse uitzicht. Want dat is wat je ziet als je naar buiten tuurt: weilanden aan de ene kant en het Adriaan Tripbos aan de andere.

Er is dan ook genoeg te doen in de omgeving, of je nu graag de natuur opzoekt of liever in de buurt van een stad bent. ‘Mensen komen hier echt voor de rust en natuur, maar er is toch heel veel te doen in de buurt,’ legt Marline uit. 'Je kunt hier lekker wandelen in het bos of fietsen door het Groningse land. Als je naast de molen gaat zitten hoor je de vogeltjes al fluiten.' Voor mensen die graag nog wat cultuur snuiven ligt Groningen-Stad om de hoek, met zowel de auto als de trein. Ook rijd je in zo’n 40 minuten naar Bourtange, iets wat Marline mensen graag aanraadt die nog niet vaak in de omgeving zijn geweest. Maar op pad gaan hóéft niet tijdens een verblijf in Het torentje van Trips, want genieten van de rust en stilstaan bij de ruimte om je heen is eigenlijk de grootste attractie.