Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit is waarom je nu last kunt hebben van hooikoorts

Misschien heb je er wel last van: een spontane hooikoortsaanval. Maar hoe kan dat? Hooikoorts is toch iets voor het voorjaar en de hoogzomermaanden? Hoewel je zou verwachten dat het hooikoortsseizoen afloopt in augustus, zijn er toch nog planten actief die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Noorderland vertelt je welke planten dat zijn en wat je ertegen kunt doen. 

Hooikoorts

De boosdoeners

De hooikoortsradar piekt, en dat is niet gek. Een uitheemse plant, de Noord-Amerikaanse alsemambrosia, is in Nederland terechtkomen en veroorzaakt nu veel hooikoortsoverlast. Vanaf half augustus begint de plant volop te bloeien. Deze bloei gaat gepaard met het afgeven van sterk allergene pollen in de lucht: dat belooft dus snotneuzen en jeukende ogen. De plant veroorzaakt vergelijkbare allergie-effecten als graspollen, alleen bloeit de alsemambrosia een stuk later: pas in augustus, september en oktober.

Naast alsemambrosia zijn er ook andere boosdoeners: bijvoet, maïs, brandnetels, glaskruiden, grassoorten en uitgebloeide wilgen of populieren. Hiervan zijn ook de glaskruiden een uitheemse boosdoener. Door het steeds warmer wordende klimaat in Nederland kan deze kruidensoort ook in ons land gedijen; origineel bloeien glaskruiden vooral bij de Middellandse Zee. Ook deze plant bloeit tot in oktober – je bent dus voorlopig nog niet van die allergieklachten af.

De alsemambrosia. Foto: Adobe Stock

Verlichting

Zo'n allergische reactie is natuurlijk erg vervelend: snotteren, niezen en een heleboel jeuk. Maar wat kun je doen om de klachten te verlichten? De simpele oplossing is om medicijnen tegen hooikoorts in te nemen. Je kunt dan kiezen uit pilletjes met loratadine of cetirizine als werkzame stoffen, of neussprays met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Dit kun je gewoon bij de drogist halen. Heb je liever natuurlijke ondersteuning bij hooikoortsklachten? Voor de geïrriteerde ogen kan het helpen om kamillethee te drinken; minstens drie koppen per dag. Daarnaast heeft de thee ontstekingsremmende kwaliteiten, evenals brandnetelthee en gemberthee. Een beetje gember aan je maaltijd toevoegen kan daardoor ook voor verlichting zorgen. Zorg ook dat je doucht in de avond, zodat je pollen-vrij gaat slapen. Stomen – met je gezicht boven een kom heet water hangen – kan ook wonderen doen. En de simpelste oplossing? De pollen zoveel mogelijk vermijden en binnenblijven.

Huis en tuin
  • NWS, Hooikoortsradar
  • Adobe Stock