Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je romige mosselsoep

Met dit authentieke recept van de wadden maak je een heerlijk romige mosselsoep. Het kost wel wat tijd om 'm te maken, maar dan heb je ook echt een culinair hoogstandje op tafel staan! Voor dat echte Waddengevoel haal je de ingrediënten van de Wadden, zoals verse mosselen uit de Waddenzee of bier van de eilanden. 

Mosselsoep

Ingrediënten:

Voor twee personen

  • 25 gram venkel
  • 50 gram bleekselderij
  • 1/2 ui
  • 1/4 prei
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram kwark
  • 100 milliliter visbouillon
  • 150 milliliter witbier
  • 50 milliliter knoflookolie
  • 100 milliliter slagroom (ongeslagen)
  • 1 kilo mosselen
  • 6 takjes zeekraal
  • boter om mee te bakken
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je de romige mosselsoep:

  1. Was en snijd de bleeksederij, prei, ui en venkel in grove stukken. Hak de knoflook fijn.
  2. Was de mosselen onder de koude kraan en let op of ze allemaal nog goed zijn. Dit test je als volgt: na het wassen horen de mosselen dicht te gaan. Als dit niet zo is, kun je ze beter weggooien.
  3. Verwarm wat boter in een grote pan met deksel en gaar de mosselen hierin. Wanneer de mosselen open gaan staan, is het tijd om ze af te gieten. Bewaar het vocht.
  4. Verwarm nu ook in een andere pan wat boter en bak hierin de gesneden groenten. Voeg hier het witbier aan toe. Als de alcohol is verdampt kunnen ook de bouillon en het mosselvocht erbij. Laat het mengsel zo'n 20 minuten doorkoken.
  5. Haal de groenten uit het mengsel. Haal daarna de helft van de mosselen uit de schelp en voeg deze toe aan de soep, samen met de slagroom. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Breng het op smaak met peper en zout.
  6. Meng de kwark met de knoflookolie en laat dit even koud worden in de koelkast. Maak er daarna "bolletjes" van en leg deze op de bodem van twee soepborden.
  7. Verdeel de soep over de borden. Garneer het met wat takjes zeekraal en de overgebleven mosselen.
Culinair
  • Visit Wadden
  • Adobe Stock