Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De smaak van vroeger: zo maak je zelf roomboter

Boter is niet weg te denken uit ons leven: we eten het op brood en gebruiken het om mee te koken. Je kunt plantaardige boter eten, maar laten we eerlijk zijn: roomboter is toch wel het lekkerst. Zéker als je het zelf maakt! Je hebt slechts twee ingrediënten nodig en het is simpel om te maken. 

Roomboter

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 500 milliliter volle slagroom (vloeibaar, nog niet opgeklopt). Tip: haal het vers bij de boer!
  • snuf zout (optioneel)

Zo maak je zelf roomboter:

  1. Voor een diepe smaak meng je de room met de yoghurt. Voeg daar optioneel ook zout aan toe. Laat dit voor minstens 24 uur fermenteren op kamertemperatuur, in een afgedekte pot of kom.
  2. Zet het mengsel in de koelkast en laat het terugkoelen tot minstens 15 graden.
  3. Zit het mengsel in een pot? Draai de deksel er stevig op en schud de pot voor een paar minuten, totdat er een klonterige massa (boter) in de het vocht drijft. Als het room-yoghurtmengsel in een kom zit, kun je het ook op een hoge stand met de keukenmachine mixen totdat je hetzelfde resultaat bereikt.
  4. Scheid de boter van het vocht, bijvoorbeeld door een kaasdoek of theedoek in een zeef te leggen en het mengsel daar doorheen te gieten.
  5. Het eerste product heb je al klaar: karnemelk! Drink het meteen of zet het in de koelkast voor later. Ook als je niet van karnemelk houdt, raden we je aan om het te proeven. Dit smaakt heel anders dan de karnemelk uit de supermarkt – misschien vind je deze wél lekker.
  6. Zet de boter voor een paar uur in de koelkast om hard te worden. Houd daarna de boter onder een ijskoude kraan en kneed het net zo lang totdat alle restjes vocht uit de boter zijn verdwenen. Dit is voor de houdbaarheid van de roomboter.
  7. Serveer de roomboter met wat versgebakken brood. Genieten maar!
Culinair
  • Rutger Bakt
  • Adobe Stock