Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: lieflijk huisje aan de Waddenzee

Met uitzicht op de zeedijk!

Parel op Funda

Funda afstruinen op zoek naar parels van huizen: wie houdt er nou niet van? Ook de redactie van Noorderland gaat graag voor je op zoek naar bijzondere woningen in het noorden. Niet per se om te kopen, maar gewoon om een keer naar binnen te gluren. Vorige keer kon je een kijkje nemen in een eeuwenoud commandeurshuisje op Ameland. Nu staat ook dit lieflijke huisje aan de andere kant van het water te koop: gewoon op het vasteland, in het Friese dorpje Moddergat. Mét uitzicht op de zeedijk en op een steenworp afstand van de Waddenzee.

Moddergat

Dit lieflijke huis staat in Moddergat, een oud vissersdorp in Friesland met een grappige naam en een rijke geschiedenis. Vroeger gingen de mannen van Moddergat de zee op om vis te vangen; de vrouwen bleven thuis voor de vangst van aas en de verkoop van de vis. Wie weet is dit huisje uit de 19de eeuw ooit ook een vissershuis geweest. Met een beschermd dorpsgezicht en direct gelegen aan de zeedijk van de Waddenzee moet Moddergat een idyllisch plaatsje zijn om in te wonen.

De dijk

Buiten het huis doen de hortensia's gezellig aan en ook binnen voelt het knus. De oude groene balken en het behang in de woonkamer geven echt dat gevoel van vroeger, net als de latjes in de ramen. Overigens is het meest opvallende in de kamer toch wel het uitzicht: vanuit je luie stoel kijk je zó uit op de zeedijk. Zou hier vroeger een vissersvrouw naar hetzelfde uitzicht hebben gekeken, hopend dat haar man terug zou keren van zee?

Wat liefde

De echte handige Harry kan hier vooral z'n hart ophalen, want we geven het toe: dit huis heeft wat liefde nodig. Met een likje verf en een mooie inrichting kan het echter een mooi thuis worden. Ons oog viel bijvoorbeeld op de slaapkamer boven: daar vind je een houten plafond waar je u tegen zegt. Voeg wat kleur toe aan de ruimte, zet er een luxe bed neer en leg een sfeervol vloerkleed op de grond – en voilà, je hebt een prachtige kamer.

De details

In het huisje zijn nog verschillende authentieke details bewaard gebleven. Neem bijvoorbeeld de grutterskast in de keuken. Wat voor snuisterijen zouden hier vroeger bewaard zijn? Mooie schelpen, of misschien voorwerpen uit een gezonken schip? Het is in ieder geval de uitgewezen plek om er nu je eigen schatten uit te stallen. Wie nieuwsgierig is naar hoe de rest van het huis eruitziet, kan via deze link meer foto's bekijken.

Het Waddengebied als voortuin

Hoewel er een tuintje bij het huis hoort, kun je voor een stuk natuur ook de klinkerstraat oversteken en de dijk oplopen. Dan ben je namelijk al bij het Waddengebied! Ga voor een heerlijke wandeling over de zeedijk, of neem plaats op het gras om gewoon van het uitzicht te genieten. Wij zien onszelf al uitwaaien op deze bijzondere plek. Het kostenplaatje? Dit huis staat te koop voor €189.500 k.k.

Huis en tuin
  • Overzet Vastgoed, Funda, Mooistedorpjes
  • Overzet Vastgoed, Funda