De naam zegt het al: boterkoek wordt bereid met échte roomboter, wat 'm zo lekker smeuïg maakt. Boterkoek is van oudsher een traktatie voor "gewone" mensen. Het werd niet in luxe bakkerswinkels verkocht, maar stond gewoon thuis op tafel bij de koffie. Al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw genieten we ervan, want het blijft lekker. In dit recept voegen we wat citroen toe aan het boterkoekdeeg voor een frisse en zomerse smaak.
Ingrediënten:
- 1 citroen
- 230 gram roomboter
- 250 gram bloem
- 180 gram kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 ei
- snufje zout
- optioneel: amandelschaafsel
Zo maak je boterkoek met citroen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een bakblik in met boter.
- Rasp de citroen en pers het sap eruit.
- Doe de roomboter, suikersoorten, bloem, zout, citroenrasp en een eetlepel citroensap in een kom en roer dit. Kneed daarna het deeg tot het een geheel vormt.
- Druk het deeg in de ingevette bakvorm. Maak daarna met een vork een gewenst patroon in het deeg.
- Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei. Druk eventueel ook nog wat amandelschaafsel boven op de boterkoek.
- Bak de boterkoek in 30 tot 40 minuten af. Laat 'm nog even afkoelen en serveer de koek in puntjes of blokjes.
Culinair
- Kookfans, Romy van der Lingen
- Adobe Stock