Drentse turfkoek: een écht authentiek Drents recept. Het is een kruising tussen kruidkoek en cake, en waar de naam vandaan komt kun je wel raden. Met haar donkere bovenkant en langwerpige vorm lijkt een Drentse turfkoek namelijk op een stuk turf. Er zijn verschillende manieren om turfkoek te maken, maar in dit recept maak je de vulling met rozijnen, walnoten en gekonfijte gember. Proef de smaak van Drenthe!
Ingrediënten:
- 125 gram walnoten
- 30 gram gekonfijte gember
- 190 gram rozijnen
- 315 milliliter melk
- 440 gram zelfrijzend bakmeel
- 440 gram basterdsuiker
- 13 gram bakpoeder
- 2,5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1/2 theelepel zout
- 1 sinaasappel
- wat boter om de vorm in te vetten
- sloffenring of cakevorm
Zo maak je Drentse turf:
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de cakevorm alvast in.
- Week de rozijnen voor ongeveer 15 minuten in warm water en laat ze vervolgens uitlekken.
- Pers de sinaasappel uit en rasp de schil. Hak vervolgens de walnoten fijn.
- Meng het bakpoeder en het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp en het zout.
- Meng nu ook de melk en het sinaasappelsap door het beslag tot het een stevig geheel is. Schep vervolgens de rozijnen, walnoten en gekonfijte gember door het beslag.
- Schep het beslag in de vorm en bak de turf in ongeveer 50 minuten af in de oven. Wanneer je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt, is de turf gaar.
Culinair
- Spar
- Adobe Stock