Hangop is een klassiek toetje uit de (Noord-)Nederlandse keuken. Het wordt gemaakt van zuivel, dat vervolgens in een theedoek wordt opgehangen zodat het vocht eruit lekt – vandaar de naam "hangop". Met dit recept maak je het gemakkelijk zelf. Beetje frambozen en honing erbij en je hebt een overheerlijk, fris toetje dat perfect is voor de zomer. Aan de slag!
Benodigdheden:
- 1 l volle boerenyoghurt
- 4 el honing
- 225 gr frambozen
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 gr rood fruit
- natte theedoek of kaasdoek
- zeef
- grote kom
- huishoudfolie (optioneel)
Zo maak je hangop:
- Leg de theedoek of kaasdoek in een zeef op een grote kom en schenk hierin de yoghurt.
- Knoop de theedoek goed dicht en hang de gevulde theedoek bijvoorbeeld op aan de greep van een keukenkastje, het liefst op een koele plek.
- Laat de yoghurt een paar uur uitlekken tot de gewenste dikte. Een andere manier is om de theedoek in de zeef te laten en af te dekken met huishoudfolie. Zet de zeef vervolgens in de koelkast. Deze manier heeft de voorkeur bij een warme zomerdag.
- Schep de yoghurt uit de theedoek en roer los met de honing.
- Doe 2/3 van de frambozen in een pan en voeg de vanillesuiker toe. Doe 3 el water erbij en kook tot moes.
- Schep de moes in een zeef en druk door de zeef tot een heldere coulis.
- Schep de hangop in een schaaltje en schep de coulis erover. Verdeel het rood fruit erover en druppel er nog wat honing over. Geniet ervan!
Culinair
- Hester Oppedijk van Veen / PrinsesHeerlijk foodstyling
- José van Riele