Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrassende twist: oliebollen met Drentse droge worst

Waarom altijd krenten en rozijnen? Dit jaar geven we de oliebol een hartige upgrade met een Drentse specialiteit: droge worst! Deze combinatie brengt het beste van zoet en hartig samen, perfect dus voor wie eens wat anders wil serveren tijdens de jaarwisseling.

Oliebollen

Verrassende combi

Of je worst lust! Ja heus, maak deze jaarwisseling eens oliebollen met stukjes Drentse droge worst erin. Dat klinkt als een gekke en opvallende combinatie, maar het is er eentje die eigenlijk heel goed werkt: het is een lekkere mix van zoet en hartig, en een ode aan traditie met een eigenzinnige draai. Dit recept is afkomstig van het Friese familiebedrijf Weidenaar, dat al generaties lang de lekkerste droge worsten maakt.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • +/- 240 gram Drentse droge worst
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram verse of droge gist
  • 1/2 liter lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 liter plantaardige olie (zonnebloem- of arachideolie)

Zo maak je oliebollen met droge worst:

  1. Los de gist in een deel van de melk op: laat dit even op een warme plaats staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.
  2. Meng de bloem met het zout en zeef dit boven een kom.
  3. Maak in de bloem een kuiltje en schenk hierin het gistmengsel. Roer dit goed, vanuit het midden, door.
  4. Klop nu met een mixer het ei en de rest van de melk erdoor tot er een glad beslag ontstaat.
  5. Snijd de droge worst in kleine, dunne stukjes en meng dit door het beslag.
  6. Dek een kom, met het beslag erin, met vershoudfolie af en laat dit op een warme, tochtvrije plaats ongeveer 1 uur rijzen.
  7. Verhit daarna in een ruime pan 1 liter olie tot 180 graden.
  8. Maak met een (olie ingevette) lepel of ijsschep bolletjes van het deeg en bak deze in porties in 5 tot 8 minuten goudbruin.
  9. Laat de oliebollen even afkoelen en op keukenpapier uitlekken voordat je ze serveert. Geniet ervan!
Culinair
  • Weidenaar
  • Adobe Stock