Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8x hotspots in Drenthe voor jong en oud

Ontdek de leukste dagjes uit in de provincie!

Hotspots in Drenthe

Drenthe: wat een heerlijke provincie om vakantie in te vieren of een dagje eropuit te gaan. Bij deze hotspots in Drenthe vermaak je je prima. Bezoek musea, struin door leuke dorpen, ga een dagje naar de dierentuin of beleef een actieve middag door te zwemmen of een klimparcours af te leggen. Drenthe heeft het allemaal!

Wildlands Adventure Zoo

Een pretpark en dierentuin in één: er is genoeg vermaak bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Ouderwets naar olifanten kijken kan er nog steeds, maar de dierentuin heeft net wat meer actie toegevoegd voor haar bezoekers. Stap bijvoorbeeld in de safaribus en rijd over de steppe van het park, of neem plaats in een boot en vaar door het tropische gedeelte. Dat belooft een gezellige dag uit!

Klimpark Grolloo

Deze hotspot is voor de actievelingen onder ons: bij Klimpark Grolloo kan er flink geklommen en geklauterd worden. Met een klimpark en een belevingspark is er genoeg te doen. In het klimpark zijn genoeg parcoursen om te beklimmen, voor verschillende leeftijdsgroepen en op meerdere niveaus. In het belevingspark kunnen bezoekers bijvoorbeeld vlotten bouwen, boogschieten en kanovaren. Durf je het aan?

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Beleef het Drenthe van weleer bij openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Menig Drentenaar is hier al eens geweest, want het museum bestaat al sinds 1954. Er is veel te zien: plaggenhutten en authentieke boerderijen laten zien hoe Drentse arbeiders zo'n 100 jaar geleden leefden. Gebouwen zoals een school, kerk en smederij maken het een volwaardig museumdorpje. De jongsten onder ons kunnen varkens aaien, pannenkoeken eten en rondrennen in de speeltuin.

Drents Museum

In het historische centrum van Assen staat het Drents Museum. Hier vermaak je je wel even: in het grote museum vind je niet alleen een vaste collectie, maar ook wisselende tentoonstellingen over geschiedenis en kunst. Daarnaast is het grootste poppenhuis van Nederland een bezoek waard. In dit deel van het museum word je op speelse manier rondgeleid door het 18de-eeuwse huis van de voorname familie Van Lier.

Orvelte

Orvelte wordt ook weleens hét oerdorp van Drenthe genoemd. Hier vind je geen grote gebouwen of andere moderne taferelen: er staan vooral rietgedekte Saksische boerderijen en andere authentieke huizen, omgeven door klinkerpaadjes en veel groen. Er zijn verschillende horecagelegenheden om in alle rust wat te eten of drinken. Je kunt er aankopen doen bij de verschillende schattige winkels, zoals de snoepwinkel of de bakker die er allebei nog uitzien als winkels uit de vorige eeuw. Breng ook vooral een bezoek aan het Jan Kruis Museum, Zoo Bizar – de kleinste dierentuin van Nederland! –, museumboerderij het Ottenshoes of Professor Pannenkoek voor de heerlijkste pannenkoeken.

Veenhuizen

Het dorp Veenhuizen is een unieke plek om te bezoeken. Dit plaatsje werd in 1823 aangelegd met een specifiek doel: wezen, bedelaars en landlopers werden naar deze kolonie toegezonden en verbleven er onder strenge regels en 24-uurs bewaking. Veenhuizen was een van de zeven Koloniën van Weldadigheid die werden opgericht ter bestrijding van armoede. Hier zijn nog steeds veel sporen uit het verleden te vinden: zo staat er een "gesticht" waar destijds de kolonie-bewoners verbleven. In dit gebouw vind je nu het Nationaal Gevangenismuseum. Ook de oude graanmaalderij van Veenhuizen heeft een nieuw doel gekregen: een bierbrouwerij met de naam Maallust.

Nationaal Park Dwingelderveld

Om een goede wandelroute kunnen we niet heen als het om Drenthe gaat. De provincie kent prachtige natuur. Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de meest stille gebieden in Nederland, uitgeroepen tot Nationaal Park en tevens het grootste natte heidegebied van Europa. In de nazomer is het gebied vaak op z'n mooist: dan staan de grote heidevelden in bloei en die zorgen voor een indrukwekkende kleurenpracht. Trek de wandelschoenen maar aan, en wie weet spot je wel de schaapskudde van Ruinen!

't Nije Hemelriek

Toe aan een verfrissende duik in het water? Breng dan een bezoek aan 't Nije Hemelriek – ofwel het Nieuwe Hemelrijk. Het is niet gek dat deze recreatieplas zo'n lovende naam heeft gekregen, want de omgeving is prachtig. Direct naast het Nije Hemelriek vind je 't Gasselterveld: een hemelsblauwe zwemplas die uitmondt op een groot meer, dat vroeger een zandafgraving was. Beide wateren zijn omringd door een bos waar je ook kunt wandelen, fietsen of mountainbiken. Hier vermaak je je dus zo een volle dag.

Uittips Drenthe
  • Karlijn Noordhof
  • Adobe Stock, Marketing Drenthe - Leonie Wiers