Bijzondere maar logische combi
De warme en kruidige specerijen van kruidnoten – zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat – geven een rijke, zoete smaak aan een stoofpot. Door de kruidnoten zachtjes in de saus te laten sudderen, lossen ze gedeeltelijk op en geven ze een subtiele zoetheid en extra dikte aan het gerecht. Dit maakt de stoofpot voller en rijker van smaak. Perfect dus voor een winterse maaltijd!
Ingrediënten:
- 1 kilogram riblappen
- 2 eetlepels bloem
- 2 uien
- 200 gram winterpeen
- 200 gram knolselderij
- 30 gram roomboter
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 runderbouillontablet
- 3 takjes tijm
- 2 eetlepels appelstroop
- 800 milliliter water
- 50 gram kruidnoten
- peper en zout naar smaak
Zo maak je een stoofpot met kruidnoten:
- Snijd de riblappen in blokken van ongeveer 2 centimeter. Bestrooi ze met bloem en kruid met zout en peper.
- Verhit de helft van de boter in de braadpan. Wacht tot de boter bruin kleurt. Bak vervolgens het vlees rondom bruin op hoog vuur. Dit duurt zo’n 4 minuten.
- Snipper in de tussentijd de ui. Snijd de wortel en knolselderij in blokjes.
- Haal het vlees uit de pan. Verhit de rest van de boter in dezelfde braadpan. Bak – ongeveer 6 minuten – hierin de ui, wortel en knolselderij.
- Voeg vervolgens het vlees toe aan de groenten. Voeg ook de azijn, het runderbouillontablet, de tijm en de appelstroop toe. Vul dit aan met zoveel water dat het vlees net onder staat. Breng het vlees aan de kook. Laat de pan met de deksel schuin erop stoven op het laagste pitje voor zo’n 2,5 uur. Schep het vlees tijdens het garen regelmatig om.
- Haal het laatste half uur de deksel van de pan. Voeg nu de pepernoten toe en roer totdat deze zijn opgelost en opgenomen door de saus. Stoof nu zonder deksel tot de saus is ingedikt en het vlees lekker mals is. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!
Culinair
- Kookfans
- Adobe Stock