Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Waddengebied krijgt eigen pelgrimsroute: het Ziltepad

En het eerste deel daarvan is komende zomer al geopend.

Chruch and cemetry Marum the Netherlands

Tekst: redactie Noorderland, Groninger Kerken, Visit Wadden | Fotografie: HildaWeges / Adobe Stock, Groninger Kerken, Visit Wadden

Trek de wandelschoenen maar aan of stap op de pedalen: het Nederlandse Waddengebied krijgt een heuse pelgrimsroute! Het nieuwe Ziltepad verbindt straks 22 historische kerken aan de Waddenkust met elkaar, waardoor er een langeafstandstocht ontstaat van Den Helder in Noord-Holland tot aan het verste puntje in Groningen.

Het Ziltepad

Het Ziltepad is een initiatief van de stichtingen Alde Fryske Tjerken en Oude Groningen Kerken. De nieuwe langeafstandsroute kan straks al fietsend of wandelend in verschillende etappes – verspreid over meerdere dagen – worden afgelegd. Bij de 22 deelnemende kerken worden stempelposten en informatiepunten ingericht met meer info over de kerken en hun omgeving. Ook worden er routegidsen en podcastafleveringen, die je onderweg of thuis ter voorbereiding kunt luisteren, ontwikkeld.

Daarnaast willen beide initiatiefnemers activiteiten langs de route organiseren, zoals natuurexcursies, tentoonstellingen en zelfs ochtendyoga in de kerken. Om het Ziltepad nog completer te maken worden ook samenwerkingen aangegaan met particulieren en ondernemers uit de buurt. Zij zullen in de toekomst maaltijden en overnachtingsplekken aan de fietsers en wandelaars aanbieden.

Pilot

Vorig jaar september en oktober vond er een pilot van het Ziltepad plaats. Toen konden 500 proefdeelnemers de route alvast "testen", om zo te ontdekken hoe kansrijk en toekomstbestendig de langeafstandsroute eigenlijk is. Het bleek een daverend succes te zijn: 'De route wordt de komende jaren in delen verder uitgerold,' vertelt Ruth ter Voort, projectleider van het Ziltepad, enthousiast. De verkregen feedback van de proefdeelnemers helpt daar een handje bij.

Pilot van het Ziltepad

Voorproefje

Het eerste deel van de route is naar verwachting komende zomer al geopend. Dan zijn er vier Friese kerken in Holwerd, Hegebeintum, Finkum en Oostrum en drie Groningse kerken in Pieterburen, Usquert en Uithuizermeeden met elkaar verbonden. De andere delen van het Ziltepad worden de komende jaren verder ontwikkeld. Zo worden in 2025 allerlei kerken in Noord-Holland aan de route toegevoegd.

Routes
  • Church with graveyard in Marum in municipality Westerkwartier in Groningen province the Netherlands