Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Feit of fabel: is rabarber giftig na 21 juni?

Noorderland zocht het uit.

Rabarber

Het rabarberseizoen loopt van maart tot en met juli, maar er wordt weleens beweerd dat je na 21 juni geen rabarber meer kunt eten. Dan zou de groente namelijk giftig zijn. Noorderland zocht voor je uit of dit een feit of een fabel is.

Oxaalzuur

Het verhaal dat je na 21 juni geen rabarber meer mag eten heeft een logische oorsprong. Rabarber staat bekend om de zure smaak: die heeft-ie te danken aan oxaalzuur. Deze stof bevindt zich in de eetbare stengels van de plant, maar komt voornamelijk veel voor in de bladeren. Om het volgende jaar weer te kunnen groeien hebben de wortels van de rabarberplant ook oxaalzuur nodig. Daarom daalt het zuur van de bladeren via de eetbare stengels naar de wortels. Dit gebeurt ongeveer aan het einde van juni.

Feit of fabel

De kans is dus groot dat rabarberstengels die na 21 juni worden geoogst meer oxaalzuur bevatten. Dat kan gevaarlijk zijn, want oxaalzuur bindt zich aan calcium. Wanneer je rabarber eet, kan er daarom calcium weggetrokken worden uit je lichaam. In serieuze gevallen leidt dat tot nierproblemen en botontkalking, maar het is heel onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Zelfs ná 21 juni is de hoeveelheid oxaalzuur in rabarber niet hoog genoeg om echt problemen te veroorzaken bij gezonde mensen, tenzij je er kilo’s van eet. Senioren, kinderen en mensen met klachten zoals reuma of nierstenen wordt echter geadviseerd om niet meer dan twee keer per week rabarber te eten.

Dat je na 21 juni geen rabarber meer kunt eten, is dus een fabel. Overigens is het voor de rabarberplant zelf wel goed als je ‘m met rust laat na het einde van juni. Zo kan-ie rusten en het volgende jaar weer volop groeien.

Culinair
  • Romy van der Lingen, Zenspiratie
  • Adobe Stock