Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: smeuïge boterkoek met bastogne

Heerlijk bij de koffie of thee. 

Boterkoek bastogne

Een Hollandse klassieker in een verrassend jasje, dat is deze boterkoek met bastogne ten voeten uit. Met dit snelle recept – slechts een paar minuutjes voorbereidingstijd – combineer je twee heerlijke, traditionele koekjes met elkaar. Het resultaat? Een smeuïge boterboek met een lekkere bite. Aan de slag!

Ingrediënten:

  • 130 gram bastognekoeken
  • 250 gram bloem
  • 250 gram ongezouten roomboter + een beetje extra voor het invetten
  • 175 gram suiker
  • 2 eieren
  • klein snufje zout

Zo maak je boterkoek met bastogne:

  1. Vet een bakvorm in met een beetje boter (of gebruik bakpapier) en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verkruimel de bastognekoekjes in een keukenmachine, met een deegroller of met de hand.
  3. Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Meng de boter vervolgens met de stukjes bastognekoek, de bloem, suiker en één ei. Voeg ook een snufje zout toe.
  4. Meng het geheel goed en doe het vervolgens in de bakvorm.
  5. Kluts het andere ei en smeer hiermee met een kwast de bovenzijde van de boterkoek in.
  6. Strijk de bovenzijde glad met een spatel en gebruik een vork om de traditionele lijnen over de boterkoek heen te trekken.
  7. Bak de boterkoek zo'n 20 tot 25 minuten in de oven – of todat-ie gaar en mooi goudbruin is. Laat de koek goed afkoelen voordat je 'm aansnijdt en serveert.
Culinair
  • Adobe Stock