Een Hollandse klassieker in een verrassend jasje, dat is deze boterkoek met bastogne ten voeten uit. Met dit snelle recept – slechts een paar minuutjes voorbereidingstijd – combineer je twee heerlijke, traditionele koekjes met elkaar. Het resultaat? Een smeuïge boterboek met een lekkere bite. Aan de slag!
Ingrediënten:
- 130 gram bastognekoeken
- 250 gram bloem
- 250 gram ongezouten roomboter + een beetje extra voor het invetten
- 175 gram suiker
- 2 eieren
- klein snufje zout
Zo maak je boterkoek met bastogne:
- Vet een bakvorm in met een beetje boter (of gebruik bakpapier) en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verkruimel de bastognekoekjes in een keukenmachine, met een deegroller of met de hand.
- Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Meng de boter vervolgens met de stukjes bastognekoek, de bloem, suiker en één ei. Voeg ook een snufje zout toe.
- Meng het geheel goed en doe het vervolgens in de bakvorm.
- Kluts het andere ei en smeer hiermee met een kwast de bovenzijde van de boterkoek in.
- Strijk de bovenzijde glad met een spatel en gebruik een vork om de traditionele lijnen over de boterkoek heen te trekken.
- Bak de boterkoek zo'n 20 tot 25 minuten in de oven – of todat-ie gaar en mooi goudbruin is. Laat de koek goed afkoelen voordat je 'm aansnijdt en serveert.
Culinair
- Adobe Stock