Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Te lekker: Groningse kwarktaart met Fladderak

Genieten op z'n Gronings!

Kwarktaart Fladderak

Een kwarktaart doet het op iedere koffietafel goed. Maar wat nou als we aan deze typische taart een Groningse draai geven door er een scheutje Fladderak, Groningse sterke drank, aan toe te voegen? Machtig lekker, ja! Zo maak je deze typisch Groningse kwarktaart.

Fladderak

Friesland heeft Berenburg, Waddeneiland Ameland Nobeltje en provincie Groningen... Fladderak! Fladderak is een zoete en kruidachtige sterkedrank, onder andere gemaakt van citroen(schillen), kardemom en kaneel. Het werd vroeger vooral tijdens de jaarwisseling gedronken. Het drankje verloor door de jaren heen z'n populariteit, maar maakt nu weer een comeback. Tegenwoordig wordt het nog gemaakt door het familiebedrijf Hooghoudt in Groningen-Stad en de Groninger Genever Stokerij in het Groningse dorp Oostwold.

Ingrediënten:

  • 1 pak bastognekoeken
  • 150 milliliter fladderak
  • 125 gram roomboter
  • 500 milliliter volle kwark
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram suiker

Zo maak je deze Groningse kwarktaart met Fladderak:

  1. Verkruimel de bastognekoekjes in een keukenmachine, met een deegroller of met de hand. Smelt de boter en meng met de koekkruimels.
  2. Verdeel de koekkruimels over de bodem van een ronde bakvorm. Druk ze goed aan met de bolle kant van de lepel en zet daarna de bakvorm eventjes in de koelkast.
  3. Meng de kwark, mascarpone en de suiker met elkaar. Roer dit goed door.
  4. Voeg vervolgens de fladderak toe. Meng het geheel wederom goed en giet daarna het mengsel in de bakvorm boven op de laag met koekkruimels.
  5. Zet de kwarktaart minstens drie uur in de koelkast om op te stijven. Maar: hoe langer, hoe beter (en lekkerder!). Zorg er in ieder geval voor dat de taart helemaal stijf is voordat je hem aansnijdt.
Culinair
  • Inspiratie: Visit Groningen
  • Adobe Stock