Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De meest nostalgische overnachtingsplekken in Noord-Nederland

Ga met een overnachting bij déze plekken weer even terug naar toen.

overnachtingsplek

Een keer origineel overnachten? Boek 'ns een nachtje weg bij deze accommodaties in het noorden. Van een oud weeshuis tot een historisch vissershuisje aan de zeedijk: sfeer en een boel nostalgie gegarandeerd!

Foto: Arjan Sijtsma Photography

Huize Moddergat in Moddergat

Huize Moddergat, een vissershuisje met een lange geschiedenis, staat in het noordelijkste puntje van Friesland: in het dorpje Moddergat. Met 1757 als bouwjaar is het een van de oudste huisjes in het dorp. Beheerder Welmoed van Dijk vertelt: ‘Het huisje is eigenlijk nog net zoals het vroeger was; heel authentiek dus. De oude estrikken vloer zit er nog in en de houten balken zijn origineel. Daarnaast maakt de bedstee het natuurlijk helemaal een authentieke ervaring. Je voelt hier echt nog de sfeer van vroeger.’

De Vijgenhof in Appingedam

Een unieke plek om te overnachten vind je ook bij B&B De Vijgenhof, gevestigd in de voormalig joodse sjoel in Appingedam, de oudste synagoge van de provincie Groningen. Op deze plek vind je nog allerlei details van vroeger terug, zoals oude foto’s van het joodse schooltje, de ark is volledig bewaard gebleven en er werd een kroonluchter van de synagoge in Groningen naar Appingedam overgebracht. De naam van de bed & breakfast is trouwens niet zomaar gekozen: de vijgenboom heeft een symbolische betekenis in het jodendom, en de tuin rondom deze oude synagoge staat vol met vijgenbomen. Als gast kun je hiervan ’s zomers naar hartenlust plukken.

De Hofleverancier in Makkum

Historisch overnachten? Dan ben je bij De Hofleverancier in het Friese dorp Makkum aan het juiste adres. Eigenaresse Durkje Hoeksema verbouwde het pand, dat al eeuwenlang in het bezit van haar familie is, tot een liefdevolle en nostalgische slaapplek voor twee. De oude details vind je hier overal terug: de deuren van de bedstee zijn origineel, aan de muur hangen oude familiefoto’s van Hoeksema, de keuken is een echte Piet Zwart en als gast eet je van het traditionele familieservies. Een knus familiegevoel ten top.

Keuterij Drostenveen in Ansen

De eigenaren van Keuterij Drostenveen in Ansen lieten op hun camping een paar Drentse plaggenhutten (na)maken Om de sfeer van vroeger compleet te maken, is de plaggenhut helemaal ingericht in de tijdsgeest van toen. Zo hebben de muren een historische ossenbloed-kleur, het aanrecht is van graniet en je slaapt in een ouderwetse bedstee – er is géén tv. En helemaal leuk? De "oude" dierenstal – met geitjes erin! – grenst met een glazen wand aan de hut. Dus terwijl jij aan je ontbijt zit, kijken de geiten gezellig toe.

Het Buterhus in Balk

Toen Engelien Bouma en haar man Wytze een monumentaal pand uit 1633 in hartje Balk kochten, was het eigenlijk rijp voor de sloop. Maar binnen een jaar transformeerde It Bûterhûs van een krakkemikkig pand in een schitterende bed and breakfast, eentje met een mooie knipoog naar het verleden. Rond 1800 kocht namelijk boterhandelaar Poppes het pand. Hij woonde met zijn gezin boven en de boterhandel zat beneden, in het koele souterrain. Op de voorgevel zie je nog steeds een gevelsteen met daarop een boterton, boterboor en hamer en het familiewapen van Poppes: een herinnering aan het ambachtelijke verleden van It Bûterhûs.

Het Weeshuis in Bolsward

Vroeger was het de thuisbasis van Friese weeskinderen, nu genieten gasten er van een gezellige tijd met elkaar: maak kennis met hotel Het Weeshuis in Elfstedenstad Bolsward. Terwijl veel hotels juist moderniseren, gooit Het Weeshuis het over een andere boeg. Eigenaar Mylan: ‘Deze plek zit vol geschiedenis en die wil ik koesteren. Het liefst gooi ik zelfs alle TV’s in de kamers weg en leg ik er gezelschapsspellen neer. Ik wil terug naar het eenvoudige, Spartaanse leven zodat gasten zich kunnen focussen op wat écht belangrijk is: gezellig samenzijn en genieten van een ontspannen nachtje weg.’ In het hotelrestaurant eet je "gewoon" wat de pot schaft en knispert op de achtergrond de open haard. Gasten kunnen er ook heerlijk genieten in de eeuwenoude tuin.

Leuk logeren
  • Eva Nijman, Tjitske Kingma, Nadine Boon, Karlijn Noordhof
  • Hoofdfoto: Arjan Sijtsma Photography