Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Origineel overnachten: het Weeshuis in Bolsward

‘Dit hotel zit vol geschiedenis; die wil ik koesteren.'

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Het Weeshuis

Vroeger was het de thuisbasis van vele weeskinderen, nu genieten gasten er van een gezellige tijd met elkaar: maak kennis met hotel Het Weeshuis in het Friese Bolsward, een bijzondere plek waar heden en verleden samenkomen.

Het oude weeshuis in Bolsward

In 1553 nam weduwe Hid Hero de verzorging en opvoeding van tientallen Friese weeskinderen op zich en stichtte aan de Kerkstraat in Bolsward een weeshuis. Het pand bleef tot de jaren 50 een bekend opvanghuis; daarna kreeg het verschillende andere functies.

In 2013 mochten Mylan Lin en zijn toenmalige vrouw zich aan het rijtje van uitbaters toevoegen. Zij staan inmiddels al meer dan tien jaar aan het roer van het charmant hotel Het Weeshuis, waar de rijke geschiedenis nog altijd voelbaar is. ‘Dit is echt een plek met een verhaal,' vertelt eigenaar Mylan enthousiast.

Een Fries avontuur in Bolsward

‘We vielen direct voor dit bijzondere gebouw en de indrukwekkende geschiedenis ervan. Het was meteen duidelijk dat we hiermee iets moesten.’ Het stel begon – toch totaal onvoorbereid – aan een nieuw avontuur in Friesland: ‘We waren net terug van een wereldreis en wisten niet goed waar we moesten beginnen,’ blikt Mylan terug.

‘Je had ons de eerste maanden moeten zien: het leek wel een aflevering van Ik Vertrek. De allereerste gasten stonden op de stoep terwijl de verf in de kamers nog nat was.’ Het was een proces van vallen en opstaan, zo vat hij de beginjaren samen.

Eenvoudig leven

Terwijl veel hotels juist moderniseren, gooit Het Weeshuis het liever over een andere boeg. ‘Dit hotel zit vol geschiedenis en die wil ik koesteren. Het liefst gooi ik zelfs alle TV’s in de hotelkamers weg en leg ik er gezelschapsspellen neer,’ lacht Mylan. ‘Ik wil terug naar het eenvoudige, Spartaanse leven zodat gasten zich kunnen focussen op wat écht belangrijk is: gezellig samenzijn en genieten van een ontspannen nachtje weg.’

Daarom vind je in het hotel veel knusse plekjes waar gasten zich kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld bij de open haard of in het restaurant waar je – volgens het ‘eenvoudige concept’ – eet wat de pot schaft. ‘Ik vond het een geweldig compliment toen een gast op pantoffels het restaurant binnenliep. Heerlijk, voel je hier maar thuis en doe lekker je ding.’

Datzelfde gevoel ervaart Mylan als hij zijn gasten ziet genieten in de eeuwenoude tuin van Het Weeshuis. ‘Ik vind het heerlijk als ik ze na een dag eropuit in elfstedenstad Bolsward – waar genoeg te beleven valt – hier in de zon zie met een glaasje wijn en een goed boek. Die eenvoudige, soms vanzelfsprekende, momenten waardeer ik,’ legt hij uit. ‘Geluk zit ‘m vaak in kleine dingen en dat is juist waar het bij Het Weeshuis om draait.’