Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Molens openen gratis hun deuren tijdens Nationale Molendag

Een leuke weekendtip! 

Nationale Molendag

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei wordt de Nationale Molendag georganiseerd, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen dan hun deuren voor publiek.

Molenaars en molengidsen in Nederland staan gedurende het weekend klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd en draaien de wieken fanatiek. Luister bijvoorbeeld naar de verhalen van de molenaar, woon demonstraties en rondleidingen bij of leer de kinderen meer over dit (bijna vergeten) ambacht.

Benieuwd welke molens er in Noord-Nederland geopend zijn? We geven alvast een kleine selectie. Een overzicht van alle deelnemende molens kun je vinden op nationalemolendag.nl. Op deze website tref je ook handige fiets- en wandelroutes langs molens aan.

De Goliath, Groningen

Tijdens de Nationale Molendag geeft de molenaar rondleidingen en vertelt je alles over deze poldermolen uit 1897. Er is koffie en thee en bij mooi weer worden er zaterdag buiten typisch Groningse spekkendikken gebakken. De molen is geopend op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De Oudkerkermolen, Friesland

Schaatsliefhebbers opgelet! Bij deze poldermolen kun je verhalen horen over de legendarische Friese Elfstedentocht uit 1963. Daarnaast geeft de molenaar diverse rondleidingen en demonstraties. De molen is zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meule van Wassens/De Vlijt, Drenthe

Doe op 11 mei mee met het "graanzak smiet'n". Diverse teams dienen in een paar minuten tijd zoveel mogelijk punten te scoren door graanzakjes op een verhoogd bord met gaten erin te gooien. De molenaars verzorgen die dag ook rondleidingen door de molen. De molen is geopend van 09.00 tot 16.30 uur.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars, en wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Uittips
  • De Hollandsche Molen
  • Adobe Stock