Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beschuit met muisjes voor Friese zeearenden: twee eieren uitgekomen

Heuglijk nieuws!

Seeadler

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Mooi lentenieuws uit Friesland: er zijn gisteravond twee zeearendkuikens uit het ei gekropen. Hun nest staat in Nationaal Park De Alde Feanen, een groot natuurgebied bij het Friese dorp Eernewoude. 

Een blije vader en moeder! Zij legden afgelopen maand twee eieren in hun nestje in het Friese natuurpark: eentje op 5 maart en eentje op 9 maart. Beide eieren zijn op dezelfde dag – zondagavond 14 april – uitgekomen. Een heuglijk moment, dat live te volgen was via Beleef de Lente, een initiatief van Vogelbescherming Nederland. De natuurorganisatie heeft onlangs tientallen (verborgen) webcams geplaatst bij nesten van allerlei uilensoorten en belangrijke broedvogels, waaronder de zeearend. 

De beelden hiervan worden live uitgezonden, zodat je 24 uur per dag kunt kijken naar de vogelnestjes. Hierdoor hoef je geen moment te missen van de kraamtijd, en alle belangrijke en aandoenlijke gebeurtenissen daaromheen. Beleef de Lente is nog tot eind juli live.

Wil je de piepjonge zeearendkuikens en hun trotse ouders bekijken? Via deze link ga je naar de livestream.

Over de zeearend

De zeearend is een opvallende verschijning in (Noord-)Nederland. Deze roofvogel heeft namelijk een spanwijdte van maar liefst 2 tot 2.5 meter en wordt daarom "de vliegende deur" genoemd.

De zeearend is een beschermde vogel en komt vooral voor in waterrijke gebieden. Zo heb je ook kans om zeearenden te spotten bij het Lauwersmeer en sinds kort ook in De Onlanden, een natuurgebied op de grens van Drenthe en Groningen.