Nieuwe wandelroute geopend in Drenthe: ‘Hiermee beleef je echte wildernis’

'Een route zoals deze vind je niet op veel andere plekken.'

Tekst: Staatsbosbeheer | Foto: Adobe Stock

Staatsbosbeheer heeft een nieuwe wandelroute geopend in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De wandeling heeft een echte wildernisbeleving en volgt onder andere het spoor van de Tilgrup, een beek die door het natuurpark stroomt. 


‘Mooie doorkijkjes’

Deze nieuwe, avontuurlijke tocht heet ‘Tilgrupvallei’ – een knipoog naar de beek – en is 7,2 kilometer lang. De start is bij camping Hoeve aan de Weg in Oude Willem, een buurtschap in Drenthe. Vanaf daar kun je de paaltjes met rode pictogrammen volgen. Je wandelt vervolgens over slingerende smalle paadjes langs bossen en open terreinen.

‘Onderweg zijn er mooie doorkijkjes, plankenpaden over water en overstapjes bij omgevallen bomen,’ vertelt Lysander van Oossanen, boswachter bij Staatsbosbeheer. ‘Deze onderdelen zorgen ervoor dat het, zeker ook voor kinderen, een mooie uitdagende route is, eentje die je niet op veel andere plekken vindt.’

Rust en ruimte

In het Drents-Friese Wold wordt momenteel gewerkt aan een ‘rustigere kern’. Bewegwijzerde routes worden nu meer naar de randen van het park verplaatst, zodat de natuur meer ruimte krijgt. Het gebied blijft wel toegankelijk voor wandelaars, maar zal rustiger worden omdat er geen vaste routes meer lopen. Zo nemen de natuurwaarden toe en genieten bezoekers van een nog mooier natuurgebied.

‘We nodigen iedereen uit om deze nieuwe route te gaan beleven. Het frisse groen, de bloesem, het gezang van de vogels en het heerlijke zonnetje, die zich gelukkig steeds meer laat zien, nodigen uit om lekker eropuit te trekken in de natuur,’ besluit Van Oossanen.

Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold, op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, is zo’n 6000 hectare groot en is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en beekdalgraslanden worden er afgewisseld, waardoor het een veelzijdig gebied is waar veel verschillende planten- en diersoorten te vinden zijn.


Laatste nieuws