Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker weekendrecept: hartige scones met ham en kaas

Een heerlijke variant.

A tray of baked savory bacon scones with a sprinkles of cheddar and parmesan cheese on top

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

De traditionele scones kennen we allemaal wel – heerlijk met een flinke dot clotted cream en een laagje jam erbij. Maar je kunt er ook heel gemakkelijk een hartige variant van maken. Wij gingen aan de slag met deze hartige scones met ham en kaas. Ideaal voor bij een uitgebreid ontbijt, de lunch of gewoon als lekkere snack tussendoor. Zo maak je ze!

Ingrediënten:

Voor ongeveer acht stuks

  • 310 gram patentbloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 70 gram lichtbruine suiker
  • 115 gram ongezouten boter
  • 1 ei
  • 120 gram yoghurt
  • 30 gram melk
  • 130 tot 180 gram cheddarkaas (geraspt)
  • 100 gram ham (in blokjes)
  • 100 gram lente-ui (in ringen)
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je deze hartige scones:

  • Doe de bloem, bakpoeder en zout en peper naar smaak in een kom en meng dit met elkaar.
  • Voeg de boter toe en kneed net zolang tot er een zandachtige structuur ontstaat.
  • Voeg vervolgens ook het ei, de yoghurt en melk toe en meng dit goed.
  • Houd een eetlepel van de geraspte kaas, ham en lente-ui apart en voeg de rest van deze ingrediënten toe aan het beslag. Meng dit wederom goed.
  • Laat het beslag daarna 30 minuten koelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en haal daarna acht gelijke stukken uit het beslag. Vorm hier een bol van, of een andere vorm naar keuze, en plaats de scones op een met bakpapier beklede bakplaat.               
  • Verdeel de overgebleven kaas, lente-ui en ham over de scones en bak de scones vervolgens in 18 tot 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken nog even afkoelen.