Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: Drentse veenstekersschotel

Nostalgie ten top.

Sausage, potatoes, and red beans in goulash soup.

Bron: Jumbo | Foto: Adobe Stock

Drenthe en bruine bonen: dat is natuurlijk – dankzij Bartje – een gouden combinatie. Daarom gaan we aan de slag met deze nostalgische Drentse veenstekersschotel vol bonen en aardappelen. 

Terug in de tijd

Dit gerecht ontstond vroeger in de Drentse veengebieden waar de veenstekers zware arbeid moesten leveren. Na een lange werkdag waren ze toe aan een stevige maaltijd die hen weer genoeg energie gaf. Een echte krachtpatser dus, dit gerecht. Zo maak je 'm gemakkelijk zelf.

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 200 gram aardappelen
  • 100 gram bruine bonen
  • 100 gram witte bonen
  • 200 gram uien
  • 100 gram geraspte oude kaas of komijnekaas
  • 400 gram gerookt (mager) spek
  • verse bieslook naar smaak
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • optioneel: 2 eetlepels appelstroop

Zo maak je de Drentse veenstekersschotel:

  1. Pel de uien en snijd deze in grove ringen.
  2. Schil daarna de aardappelen en snijd deze in blokjes.
  3. Verwarm vervolgens een klontje boter in een pan en voeg de uien en het spek toe.
  4. Doe na een paar minuten ook de bruine en witte bonen (inclusief het vocht!) en de aardappelen erbij. Kook het geheel tot het gaar is.
  5. Voeg de kaas toe en roer net zolang totdat de kaas volledig gesmolten is.
  6. Breng het mengsel vervolgens op smaak met wat peper en zout.
  7. Snijd – of knip – de verse bieslook in kleine stukjes.
  8. Doe het mengsel vervolgens in een schaal en doe er wat verse bieslook overheen.
  9. Variatietip: je kunt eventueel ook nog twee eetlepels appelstroop aan deze Drentse veenstekersschotel toevoegen voor extra smaak.