Een ‘fiskershûske’ aan de dijk: slapen in Huize Moddergat

'Net een klein museum!'

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: Arjan Sijtsma Photography

Je wordt s ochtends wakker in een oud vissershuisje, stapt de bedstede uit, zet een kopje verse koffie en loopt daarmee de zeedijk naast het huisje op. Eenmaal daar: een prachtig uitzicht over de Waddenzee. En dat terwijl je tien minuten eerder nog op één oor lag. Klinkt goed, toch? Bij Huize Moddergat kan het.


Huize Moddergat

Een klein museum

Huize Moddergat, een vissershuisje met een lange geschiedenis, staat in het noordelijkste puntje van Friesland, in het dorpje Moddergat. Met 1757 als bouwjaar is het een van de oudste huisjes in het dorp. Beheerder Welmoed van Dijk vertelt: Het huisje is eigenlijk nog net zoals het vroeger was, heel authentiek dus. Omdat het zo oud is en een laag plafond heeft, voelt het als een klein museum. De meeste mensen moeten even bukken als ze door de deur lopen. Je voelt hier echt nog de sfeer van vroeger.’

Helemaal zoals vroeger hoef je er gelukkig niet te verblijven, want er is natuurlijk wel wat comfort aangebracht: een regulier toilet – wel zo fijn –, comfortabel meubilair en als je terugkomt van een stevige wandeling op de zeedijk kun je genieten in een heerlijk warm bad.

Maar het zijn de oude elementen die dit huisje juist zo uniek maken: De oude estrikken vloer zit er nog in, de originele houten balken en op de schouw zie je een prachtig plateau met een schip. En daarnaast maakt de bedstee het natuurlijk helemaal een authentieke ervaring.

En over vroeger gesproken: Huize Moddergat staat aan de Reddingsboatreed, een straatje met aan het eind een prachtig pand waarin vroeger de reddingsboot stond. Met een paard werd de boot door het paadje de zeedijk opgetrokken en daarna konden de roeiers met de reddingsboot het water op. Of je nu in of om het huisje bent, de geschiedenis is er voelbaar.

Huize Moddergat

Magisch gevoel

Om eropuit te gaan hoef je zeker de auto niet te pakken. Iedere keer dat je over de zeedijk loopt is anders’, vertelt Welmoed vol enthousiasme. Het is nooit hetzelfde en dat maakt het zo uniek. Je kunt er echt het gevoel ervaren dat je even alleen op de wereld bent en één bent met de natuur. Bij Moddergat kun je ook twee kilometer de zee in lopen op een soort dijk – als je dat doet als het mistig is, “verdwijn” je gewoon, lijkt het. Zo bijzonder.’

Huize Moddergat staat in het Dark Sky Waddengebied, en behalve een hemel vol sterren heb je hier ook kans om het Noorderlicht te spotten. En zo dicht bij de Waddenzee behoort wadlopen natuurlijk ook tot de opties (Welmoed heeft een tip voor een leuke wadgids!).

De Waddeneilanden zijn ook goed te bereiken: vanuit Holwerd pak je de boot naar Ameland, en naar Schiermonikoog reis je makkelijk vanuit Lauwersoog. Als je liever op het vasteland blijft, kun je het prachtige oude Dokkum op je lijstje zetten of een bezoek brengen aan de zeehondencrèche in Pieterburen. Maar mensen komen hier vaak vooral voor de natuur,’ besluit Welmoed. Fietsen langs de kust en eindeloos wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het is hier echt magisch.


Laatste nieuws