Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bijzondere plekken in Friesland: 3x onze favorieten

Heb jij deze locaties al eens bezocht?

Steel replica Uniastate

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Luuk Jacobs , Adobe Stock

Friesland is een provincie met rijke natuur, bruisende cultuur en veel unieke plekken om te bezoeken. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen, dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Noorderland deelt drie bijzondere locaties in Friesland die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Landgoed Oranjewoud

Lange lanen, parken vol oude woudreuzen en grote vijverpartijen: bij Landgoed Oranjewoud – gelegen aan de rand van Heerenveen – vind je bossen en landhuizen met een vorstelijke allure. Op de voormalige koninklijke landgoederen kun je een fijne wandeling maken, waarbij je hond lekker vrij mag rondbanjeren.

Bij de 19de-eeuwse buitenplaats Oranjestein strijk je neer voor een kop koffie, thee of een lekkere lunch. Bezoek bij Mildam de Ecokathedraal van landschapsarchitect Louis le Roy en draag – letterlijk – een steentje bij aan dit bijzondere samenwerkingsproject tussen mens en natuur. En vergeet niet om uitzichttoren De Belvedère te beklimmen: op ruim 30 meter hoogte heb je hier een weids uitzicht over de bosrijke omgeving.

Bosbergtoren

Krijg je maar geen genoeg van uitkijktorens? Dan kun je de boom in bij De Bosbergtoren in het Drents-Friese Wold. Deze cortenstalen woudreus bij Appelscha is ruim 33 meter hoog en staat ook nog eens op de hoogste stuifduin van Friesland: een plek met een bijzonder verhaal.

Al sinds de IJzertijd werden hier bossen gekapt om ruimte te maken voor landbouw. Maar daardoor bleef er een kale vlakte achter, waar het zand woest begon te stuiven. De gevolgen waren groot: het zand van de omringende stuifzandgebieden stapelde zich zo hoog op dat er zandheuvels ontstonden, waaronder dus de Bosberg. Met de komst van Staatsbosbeheer is het bos weer teruggebracht en het stuifzand onder controle.

Uniastate

Bij het dorpje Bears vind je een bijzonder eerbetoon aan het voormalige kasteel Uniastate. Het historische slot staat er helaas niet meer – alleen het kleine poortgebouw bleef bewaard – maar met een stalen constructie zijn de contouren van het kasteel teruggebracht. Deze "luchtspiegeling" is een echte blikvanger in het Friese landschap.

Wat verder leuk is aan deze constructie, is dat het ook nog eens fungeert als een uitkijktoren. Bezoek ook het eeuwenoude kerkje van Bears, dat tegenover het voormalige kasteel ligt. Binnen is een boeiend bezoekerscentrum ingericht over de staten en stinsen van Friesland.