Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x vermaak in het Friese Oranjewoud

Lange lommerrijke lanen, parken vol woudreuzen en vijverpartijen, bossen waar ook je hond lekker vrij mag banjeren en landhuizen met ‘n paleiselijke allure. Het is vorstelijk flaneren op de voormalige koninklijke landgoederen van Oranjewoud, aan de rand van Heerenveen. Maak er een fijne wandeling en bezoek een van deze bijzondere plekken in het bos. 

Oranjestein

Tea voor two please! Waan je in vervlogen tijden bij Oranjestein, een 19de eeuwse Friese buitenplaats in Oranjewoud. Door het behoud van het authentieke karakter en de vele originele details ademt dit landgoed de sfeer van vroeger en lijkt het net alsof de tijd er heeft stilgestaan. Strijk hier tijdens je bezoek aan Oranjewoud neer voor een kop koffie, thee of een lekkere lunch en volg daarna een van de wandelroutes die door de tuin en het park van Oranjestein zijn uitgezet. Uitpakken? Je kunt hier ook terecht voor een uitgebreide high tea (€22,50 per persoon), geserveerd in echt Engels servies. 

Marijkemuoiwei 6

8453 JH Oranjewoud

Ecokathedralen

Sinds 1965 vind je het Friese plaatsje Mildam, dicht bij Heerenveen en Oranjewoud, een bijzondere groene oase die zeker het bezoeken waard is: de Ecokathedraal, gemaakt naar het idee van kunstenaar Louis de Roy. De Ecokathedraal is een plek waar mensen, planten en dieren met elkaar samenwerken en waar alleen met natuurlijke materialen en zonder een duidelijk plan wordt gebouwd. Het resultaat is een unieke en inspirerende plek waar de natuur z’n gang mag gaan. Ook in het centrum van Heerenveen vind je een vergelijkbare Ecokathedraal. Je leest meer informatie over beide kathedralen op de website.

IJntzelaan, Mildam

stichtingstijd.nl

Europalaan en President Kennedylaan, Heerenveen

leroytuin.nl 

Uitzichttoren Belvedère

Ontdek Oranjewoud eens op een andere manier, namelijk vanaf grote hoogte! Na een stevige klim naar boven wordt je vanaf uitzichttoren De Belvedère getrakteerd op fenomenaal uitzicht op de bosrijke omgeving van Oranjewoud. De toren steekt maar liefst 30 meter boven het landschap uit en biedt bij helder weer – en wat geluk – zelfs zicht op de Waddeneilanden. Verder is De Belvedère al een bezienswaardigheid op zich: de toren is een van de oudste bouwwerken met zulke grote afmetingen. De toren is vrij toegankelijk.

Bieruma Oostingweg, Oranjewoud

Tekst: Jolanda de Kruyf, Nadine Boon, Karlijn Noordhof | Openingsbeeld: Marcel van Kammen, tweede foto: Oranjestein