Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Natuurgebieden in Drenthe: 3x onze verborgen parels

Heb jij deze natuurgebieden al eens bezocht?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Drenthe staat bekend als een provincie met veel mooie natuur. Veel mensen genieten dan ook graag van de prachtige natuurgebieden in Drenthe, zoals het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Maar de provincie kent ook veel andere plekken, die minstens net zo mooi zijn om te bezoeken. Noorderland deelt drie verborgen parels, waar je in volledige rust de veelzijdige Drentse natuur kunt ontdekken.

Het landschap in Drenthe varieert van uitgestrekte heidevelden tot drassige veengebieden en van hoge bossen tot stromende beekjes. Deze uiteenlopende natuur zie je terug bij de diverse parken die de provincie rijk is. Ook in de kleinere natuurgebieden in Drenthe loop je zo van het ene naar het andere landschap.

De Klencke is een oud landgoed met onder meer een beekje, bossen en traditionele boerderijen.

De Klencke

Bij het landgoed van De Klencke, de enige havezate van Zuidoost-Drenthe, vind je een compacte verzameling van typisch Drentse landschappen. Loop langs een slingerend beekje, door oude bossen en over een weids heideveld. In het natuurgebied kun je diverse vogelsoorten, reeën en zelfs vleermuizen spotten.

De Klencke wordt beheerd door Natuurmonumenten, dat een aantal mooie fiets- en wandelroutes in het gebied heeft uitgestippeld. Zo ontdek je de veelzijdige natuur die deze streek van Drenthe te bieden heeft. De eeuwenoude historie zie je terug aan het elegante landhuis en de omringende boerderijen in traditionele stijl.

Sinds 2017 maakt De Klencke onderdeel uit van het project Drostendiep. Landbouw, natuur en water krijgen er samen de ruimte om een klimaatbuffer te vormen voor de regio. Zo speelt het oude landgoed ook nu en in de toekomst een belangrijke rol in het gebied.

Het Bargerveen is een van de weinige hoogveengebieden in Nederland.

Bargerveen

Er zijn niet veel plekken in Nederland waar je nog hoogveen in de natuur kunt vinden: het overgrote deel werd afgegraven voor turf. Bij het Bargerveen, in de buurt van Emmen, kun je genieten van unieke planten en dieren die zich goed thuis voelen in dit ongerepte stukje hoogveen. Zo vind je er veenbessen, maar ook bijzondere slangen en hagedissen.

Het Bargerveen maakt onderdeel uit van het natuurgebied Veenland, dat valt onder Staatsbosbeheer. De natuurorganisatie organiseert allerlei activiteiten in het gebied: zo kun je het Bargerveen ontdekken aan boord van een huifkar of met een speciale bus toeren langs de hoogveengebieden in de regio.

Ook Schotse hooglanders begrazen de heide op het Hijkerveld.

Hijkerveld

Het beeld van grazende schapen op de heide spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Dit typisch Drentse tafereel kun je waarnemen op het Hijkerveld, dat mooi centraal gelegen is bij de plaats Hooghalen. Het gebied kent een lange geschiedenis van bewoning, die teruggaat tot ver in de prehistorie.

Het Hijkerveld wordt beheerd door stichting Het Drentse Landschap. Je kunt een kijkje nemen bij de schaapskooi, maar ook het naastgelegen vogelreservaat Diependal is een aanrader. Aan de oever van dit moerasgebied vind je een fotohut, waarvandaan je prachtige kiekjes kunt maken van de vogels die op het water afkomen.