Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 woorden die je alleen herkent als je uit Groningen komt

Welke typisch Groningse woorden ken jij?

the Hoge der Aa in the city of Groningen. The Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Groningen staat bekend om de nuchterheid, de weidse Ommelanden en natuurlijk de overheerlijke eierbal. Ook de Groningse streektaal is uniek en kent veel bijzondere uitspraken. Vandaag deelt Noorderland een aantal opmerkelijke woorden uit Groningen, die je waarschijnlijk herkent als je een echte Groninger bent.

1. Schuddeldouk

We beginnen gelijk met een heel opvallend woord uit het Gronings: schuddeldouk. In het Nederlands kennen we dit als een vaatdoekje. De Groningstalige band Sproakwotter maakte zelfs een nummer over dit woord.

2. Schier

Wanneer iets mooi of leuk is, noemen Groningers het schier. RTV Noord houdt jaarlijks een verkiezing voor 'het Schierste Grunneger Woord', waarbij het publiek kan stemmen op het mooiste woord uit het Gronings.

3. Puut

Een van de bekendste woorden uit Groningen. Een puut is een voorwerp om spullen in mee te nemen: dit kan een zak betekenen, bijvoorbeeld voor een patatje, maar ook een tas.

4. Dikkedakken

Als je bij je favoriete restaurant in Groningen smakelijk hebt gegeten, dan heb je lekker zitten te dikkedakken. Meestal heeft dit woord ook een associatie met grote hoeveelheden eten.

5. Poppie

Met het woord poppie verwijzen Groningers niet naar een pop, maar naar een baby. Dit woord komt ook voor in het Drents.

6. Dieverdoatsie

Als je bezig bent met een leuke activiteit om de tijd door te komen, dan heb je het over dieverdoatsie: tijdverdrijf. Dit unieke woord is de naamgever van onder meer een schip, een camping en een tuindersvereniging in Groningen.

7. Sikkom

Misschien ken je dit woord van de gelijknamige Groninger nieuwswebsite. Volgens de journalisten van Sikkom zelf betekent het woord 'bijna, maar net niet helemaal'.