Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: Drentse woonboerderij met eeuwenoude historie

Hoe mooi zou het zijn om hier te wonen?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Fehse Makelaardij

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlights: een monumentale woonboerderij uit 1750, landelijk gelegen in het Drentse Nijeveen.

Monumentale woonboerderij in Nijeveen

Met regelmaat komen we op Funda bijzondere woningen in het noorden tegen, zoals een luxe appartement in het centrum van Groningen en een statige borg met landgoed bij Westerbroek. In Drenthe kun je ook mooi en landelijk wonen, al helemaal in deze prachtige Saksische woonboerderij met een traditioneel rieten dak. Aan de rand van het dorp Nijeveen ga je helemaal op in de rust van het platteland.

De boerderij stamt alweer uit 1750 en die historie proef je direct. Veel oorspronkelijke details zijn namelijk goed bewaard gebleven, zoals de klassieke voorgevel. In de diepe tuin word je omgeven door groen: een fijne plek om te genieten van het zonnetje. Ook het prachtige natuurpark Weerribben-Wieden ligt om de hoek. Zin om cultuur te proeven? Je fietst zo naar het historische Meppel.

Terug in de tijd

Aan de binnenkant is de woonboerderij minstens net zo bijzonder als van buiten. Stap de historische gang binnen en loop over de eeuwenoude vloertegels. In de woon- en eetkamer vind je veel authentieke details, zoals de prachtige houten deuren en sierlijke wanden. Stap op de stenen plavuizen en ga helemaal terug in de tijd.

Een leuk en ook praktisch voorbeeld van de historische inrichting is de ingebouwde bedstede in de eetkamer: dé ideale plek voor een tv-hoek. Of juist om lekker rustig een boek te lezen terwijl de nostalgische kachel warm knispert. Wil je de andere kamers ook eens goed verkennen? Bekijk dan via deze link alle foto's van deze monumentale woonboerderij.

Prachtig beschilderde tegels

Een ander hoogtepunt van het interieur zijn de prachtig beschilderde tegels die de haardschouwen sieren. Op de tegelwanden kun je onder meer het Bijbelse beeldverhaal van Matteüs volgen, een van de 12 apostelen.

Rond de voorstellingen kun je ook grote decoraties bewonderen, die over meerdere tegels verspreid zijn. De tegelwanden zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Met zoveel kunst (letterlijk) aan de muur, raak je zeker niet snel uitgekeken.

Een andere opvallende ruimte van de woonboerderij is de enorme deel, die vroeger dienst deed als stal en werkschuur. Doordat de deel nu nog vrijwel leeg staat, heb je de mogelijkheid om deze gigantische ruimte helemaal naar je eigen smaak in te richten. Heb jij al plannen? De Drentse woonboerderij staat nu voor € 649.000 k.k. in de verkoop.