Een natuurbegrafenis in harmonie met de natuur

Lees meer over een begrafenis in de natuur. 

Foto: Adobe Stock

Na je overlijden kun je ervoor kiezen om gecremeerd of begraven te worden. Een speciale manier van begraven is een graf in de natuur. Een graf op een natuurbegraafplaats is eeuwigdurend. Respect voor de natuur en het milieu gaan hand in hand met het respect voor de overledene. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een begrafenis in de natuur. In dit artikel lees je alles over een begrafenis in de natuur. 

Wat kost een natuurbegrafenis? 

De kosten van een natuurbegrafenis variëren per locatie, maar zijn meestal hoger dan die van een normale begrafenis. Deze liggen tussen de 4.000 en 5.000 euro, hierbij is het onderhoud en beheer inbegrepen. De reden dat de kosten hoger liggen dan die van een normale begrafenis heeft te maken met het eeuwigdurend grafrecht. Er zijn geen kosten voor grafmonumenten en als nabestaande hoef je de grafrechten niet te verlengen.

Met een uitvaartverzekering worden de kosten die komen kijken bij een natuurbegrafenis gedekt. De nabestaanden krijgen na het overlijden van de verzekerde een uitkering. Indien dit een geldbedrag is bij een kapitaalverzekering kan dit worden gebruikt voor het bekostigen van een natuurgraf. Bij een naturaverzekering is er minder ruimte voor eigen keuze, maar ook in dit geval zijn er mogelijkheden voor natuurbegraven. 

Respect voor de natuur 

Op een natuurbegraafplaats wordt een overledene begraven in harmonie met de natuur. Het milieu wordt hierbij zo min mogelijk belast. De kleding van de overledene en de lijkwade of kist zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Bij een natuurbegrafenis wordt het lichaam begraven op een minimale diepte, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. De plek van het graf wordt vaak gemarkeerd met natuurlijke materialen, zoals een eenvoudige steen of een boom.  

Herstel van het ecosysteem 

Natuurbegraven kan helpen bij het herstel van beschadigde ecosystemen. Door begraven te worden in een natuurlijke omgeving, kunnen de voedingsstoffen uit het lichaam terugkeren naar de bodem en bijdragen aan de groei van planten en bomen. 

Eeuwig grafrecht 

Een natuurbegraafplaats is ook echt een laatste rustplaats. Het graf wordt namelijk niet geruimd en het grafrecht is eeuwig. Voor veel mensen heeft de natuur een diepe, spirituele betekenis. Een natuurbegrafenis biedt een manier om een geliefde op een plek te begraven die vol zit met natuurlijke schoonheid, waardoor nabestaanden een gevoel van vrede en verbondenheid met de natuur ervaren.  

Troost 

Voor veel mensen biedt het idee dat hun lichaam deel gaat uitmaken van de natuurlijke cyclus van het leven na de dood, troost en gemoedsrust. Het biedt een gevoel van continuïteit en verbondenheid met de natuur. Daarnaast biedt het ook voor veel mensen geruststelling dat het lichaam niet na een aantal jaren verdwijnt in een massagraf, maar dat eeuwige rust ook echt eeuwige rust is. 

Waar vind je natuurbegraafplaatsen 

In Nederland zijn 38 natuurbegraafplaatsen. Ook in Noorderland vind je natuurbegraafplaatsenf zoals natuurbegraafplaats Mepperdennen. Er is een natuurbeheerplan om meer variatie in het bos aan te brengen. Bij de meeste natuurbegraafplaatsen kun je je eigen rustplaats kiezen. Vaak wordt dit gedaan door de nabestaanden. 

Reserveren 

Bij een natuurbegraafplaats is het vaak mogelijk om voor het overlijden alvast een laatste rustplaats te reserveren. Om dit te doen is het mogelijk om contact op te nemen met de begraafplaats. Het is goed om te weten dat de kosten die hierbij komen kijken niet verzekerd zijn. 

Geen grafsteen 

Wil je op een natuurlijke manier worden begraven. Op een natuurbegraafplaats is meestal geen grafsteen toegestaan. Het behoud van de natuur staat hierbij centraal. Een natuurgraf kan wel worden voorzien van een grafmarkering. Dit kan bijvoorbeeld een boomschijf of een zwerfkei zijn.   

Begraven zonder sporen 

Sommige natuurbegraafplaatsen gaan nog een stap verder door ‘begraven zonder sporen’ mogelijk te maken. Bij deze praktijk wordt het lichaam begraven zonder enige vorm van markeringsmateriaal, zodat de natuurlijke omgeving ongestoord blijft. Dit draagt bij aan het behoud van de wilde dieren en planten die in het gebied leven.  

Lijkwade 

Het makkelijkste bij een natuurbegrafenis is het gebruik van een lijkwade. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijk afbreekbaar materiaal zoals linnen. Ook gekleurde lijkwaden zijn toegestaan. Deze worden op dezelfde manier gekleurd als kleding, waarbij geen schadelijke stoffen worden gebruikt. 

Bloemen en planten 

Op een natuurbegraafplaats mogen losse snijbloemen en veldbloemen altijd worden neergelegd. Het is niet toegestaan om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten. Ook het oplaten van ballonnen is niet toegestaan. Ook open vuur, zoals fakkels of vuurkorven zijn niet toegestaan. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partner.

Laatste nieuws