Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Blote billetjes in het gras: zo maak je deze klassieker van vroeger

Ken jij deze stamppot nog?

Potato masher in a pot with raw chopped potatoes

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Ken je blote billetjes in het gras nog? Deze klassieker vindt z'n oorsprong in Groningen en mag daarom niet op noorderland.nl ontbreken. Door de witte bonen en de snijbonen lijkt deze stamppot precies op wat de naam doet vermoeden: blote billetjes in het gras! Met dit recept maak je dit lekkere (hoofd)gerecht gemakkelijk zelf.  

Ingrediënten:

voor vier personen

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 600 gram snijbonen
  • 4 braadworstjes of speklapjes
  • 50 gram boter
  • 700 gram witte bonen
  • 250 milliliter melk
  • Snuf peper en zout naar smaak

Zo maak je blote billetjes in het gras:

  1. Schil en was de aardappelen en snijd ze vervolgens in stukjes. Kook ze samen met de snijbonen in ongeveer 15 minuten gaar in weinig water met een beetje zout.
  2. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan. Bak daarin de worstjes of speklapjes bruin en gaar.
  3. Spoel vervolgens de bonen af in een zeef onder stromend water.
  4. Giet de aardappelen en de snijbonen af en maak ze met een pureestamper fijn. Roer er net zo veel melk door tot er een smeuïge puree ontstaat en voeg de witte bonen toe.
  5. Schep het bakvet van de braadworsten of speklapjes erdoorheen en breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
  6. Verdeel de stamppot over de borden en leg de braadworst of speklapjes erbovenop. Genieten maar!