Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk op brood of als toetje: zo maak je zoete kastanjepuree

Op en top herfst!

marmellata di castagne fatta in casa

Receptuur: Tessa Couperus | Foto: Adobe Stock

Heb je weleens zoete kastanjepuree geproefd? Dit goddelijke goedje is heerlijk als broodbeleg, bij het toetje of door de taart. En met dit recept van de Friese foodblogger Tessa Couperus maak je kastanjepuree heel gemakkelijk zelf. Aan de slag! 

Ingrediënten:

  • 1 deel gepelde tamme kastanjes (te koop bij speciale groentezaken of zelf verzameld in het bos)
  • 1 deel suiker
  • 1 deel water
  • vanille-extract

Zo maak je zoete kastanjepuree:

  1. Doe de gepelde tamme kastanjes in een kop en houd die maat aan voor het water en de suiker.
  2. Doe de suiker en het water in een pan en verwarm dit op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost. Voeg dan de kastanjes toe en breng aan de kook.
  3. Laat dit op een zacht vuur ongeveer 30 minuten doorkoken totdat er nog een kleine bodem vocht over is (ongeveer 1-2 cm). Laat iets afkoelen.
  4. Doe de kastanjes met het suikerwater en wat vanille-extract in de keukenmachine of blender en pureer dit tot een mooie crème. Indien je het mengsel te dun vindt, kun je het nog wat inkoken. Het moet ongeveer zo dik als jam zijn. 
  5. Bewaar de puree in een goed afgesloten potje op een koele en donkere plek. Indien je het lang wilt bewaren kun je het heet in de potten doen zodat het vacuüm trekt. Wanneer de potten niet vacuüm zijn, kun je het een paar weken buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijft het heel lang goed.