Er gaat (n)iets boven Groningen: slapen in Watertoren West

Deze bijzondere overnachtingsplek biedt een fenomenaal uitzicht over de stad.

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: Watertoren West

Even terug in de tijd: het is 1912 en architect J.A. Mulock Houwer ontwerpt Watertoren West in Groningen. In april 1945 wordt de toren, bezet door Duitse soldaten, beschoten. Om het stromende water te ontvluchten, verlaten de soldaten de toren en worden ze opgewacht door Canadese bevrijders. Omringd door deze geschiedenis – zichtbaar én onzichtbaar – kun je nu in diezelfde toren, in luxe hotelappartementen, overnachten.


Watertoren West

Toekomstperspectief 

Al meer dan 100 jaar kijkt de watertoren uit over Groningen-Stad. In 2013 kwam hij leeg te staan, en na meerdere plannen die – ditmaal figuurlijk – in het water vielen, kreeg de toren in 2019 naast een rijke geschiedenis ook weer wat perspectief voor de toekomst.

Julian Hendriks, bestuurder bij Watertoren West, vertelt: ‘Het was eigenlijk een beetje een donker gat in dit stukje van de stad. We hebben het pand gekocht met het doel er weer nieuw leven in te blazen. Veel Stadjers kennen de toren, en het was voor ons belangrijk dat de authentieke kenmerken bewaard zouden blijven: zo zul je zien dat boven de toiletten op de zevende verdieping de kogelgaten van de beschieting nog zichtbaar zijn.’

In de eigentijdse hotelappartementen vullen oud en nieuw elkaar aan: enerzijds geniet je van het comfort en de luxe van je eigen woonkamer en volledig uitgeruste keuken, en anderzijds herinneren oorspronkelijke details je aan de geschiedenis van dit monumentale pand.

Watertoren West

Een uitdaging

Een hotel openen in een Rijksmonument is niet de meest eenvoudige opgave. ‘We zijn heel wat uitdagingen tegengekomen,’ legt Julian uit. ‘Een Rijksmonument komt met extra veel regelgeving waaraan je moet voldoen en je mag niet alles zomaar aanpakken. Dankzij goed overleg heeft dat gelukkig positief uitgepakt.’

Maar de vergunningen waren niet het enige obstakel: de ronde vormen van de toren vereisten aardig wat creativiteit en (rond)omdenken. Met de hulp van een architect en bouwkundig tekenaar kun je in dit boetiekhotel nu heerlijk luxueus ontspannen.

En dat kan zelfs ín de oude watertank: ‘We hebben een aantal heel bijzondere suites. Zo zit een aantal appartementen in de tank: de “muren” zijn de oude tankwand, dus daar kun je de geschiedenis écht zien en voelen. Direct daaronder hebben we ook appartementen en kijk je dus tegen de blauwe onderkant van de tank aan.’

Watertoren West

Cultuur snuiven

Voor wat kunst en cultuur hoef je de deur niet uit: op de begane grond van de watertoren bevindt zich nu een expositieruimte met historische tekeningen en blauwdrukken van de watertoren, en werk van lokale kunstenaars. Als je daarna nog niet bent uitgekeken, kun je zo door naar het Museum aan de A of het Groninger Museum.

‘En als je een frisse neus wilt halen, is vlak bij de watertoren ook het Noorderplantsoen,’ vertelt Julian. ‘Een leuke plek met veel reuring en wat eettentjes, hartstikke mooi om doorheen te lopen. En binnen een paar minuten ben je in het centrum, waar je lekker langs de grachten kunt slenteren en een kop koffie kunt drinken.’

Tip: aan plannen om de bovenste twee verdiepingen ook toegankelijk te maken aan publiek wordt gewerkt. In de toekomst – hopelijk later dit jaar – kun je vanuit de skyloungebar genieten van een prachtig panorama-uitzicht over de stad. 


Laatste nieuws