De heide staat in bloei: dit zijn de mooiste plekken

Hier kun je de paarse pracht het beste spotten.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Van augustus tot en met september staat de heide weer in bloei. Zelf die paarse pracht ontdekken? Dit zijn de mooiste plekken in Noord-Nederland. 


Dwingelderveld, Drenthe

Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de meest stille gebieden in Nederland, uitgeroepen tot Nationaal Park en tevens het grootste natte heidegebied van Europa. Genoeg redenen dus om het Dwingelderveld eens te bezoeken. Ontdek de prachtig bloeiende heidevelden bijvoorbeeld met deze wandelroute.

De Schaopedobbe, Friesland

In alle rust van de heide genieten? Dan moet je bij de Schaopedobbe in Friesland zijn, een klein en rustig natuurgebied met heide, vennetjes en zandverstuiving. Het gebied dankt zijn naam aan de vroegere functie ervan: de schapen die in het heidegebied graasden, kregen voor hun jaarlijkse scheerbeurt een bad in een van de vennetjes.

Heide

Mantingerveld, Drenthe

In Midden-Drenthe, schuin boven Hoogeveen, ligt het Mantingerveld. Naast de prachtige heide staat dit gebied bekend om de jeneverbesstruiken die er groeien. Deze jeneverbesroute vertelt er meer over.

Ter Borg, Groningen

Bij bloeiende heide denk je misschien niet zo gauw aan Groningen. Toch heeft deze provincie ook een mooi heidegebied te bieden. Het grootste heidegebied van Groningen – ongeveer 35 hectare groot – ligt in het plaatsje Ter Borg, in de regio Westerwolde. Met deze mooie wandeling kom je er langs.

Dwingelderveld, Drenthe

Op het Dwingelderveld, een groot natuurgebied vol historie, worden heidevelden en zandvlaktes afgewisseld. Maar liefst 400 heideschapen onderhouden het gebied, en is daarmee de grootste schaapskudde van Drenthe. Je kunt ze zomaar onderweg tegenkomen terwijl je deze 9 kilometer lange route volgt.

De Delleboersterheide, Friesland

De naam verklapt het eigenlijk al: ook de Delleboersterheide in Friesland is een mooie plek om van de paarse pracht te genieten. En vooral dierenliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: in het 195 hectare grootte gebied kun je heideblauwtjes, vuurvlinders, boompiepers, vossen, dassen, Schotse hooglanders en Drentse heideschapen tegenkomen.

Heide

Gasterse Duinen, Drenthe

Mooie stuifduinen en schilderachtige vennen die ooit deel uitmaakten van de Drentsche Aa: dat typeert natuurgebied de Gasterse Duinen, een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe.

Drents-Friese Wold, Friesland

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden in ons land. Op meer dan 6000 hectare wisselen heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beekjes elkaar af. Een prachtige plek om te wandelen en te fietsen!


Laatste nieuws