Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van RieleÂ
De noordelijke provincies hebben door de eeuwen heen veel klassieke lekkernijen voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Fries suikerbrood en Groninger poffert, maar ook: heerlijke heidekoek uit Drenthe. Deze lekkernij lijkt op ontbijtkoek, maar dan met lekkere (heide)honing erin en een laagje amandelspijs. Zo maak je ‘m gemakkelijk zelf!Â
Ingrediënten:
- 500 gr bloem
- 16 gr bakpoeder
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 tl nootmuskaatpoeder
- 2 el gekonfijte gemberÂ
- 200 gr bruine suiker
- 250 gr amandelspijsÂ
- 2 eieren
- 1 citroenÂ
- 500 ml melk
- 100 ml (heide)honing
- 100 gr geschaafde amandelen
Zo maak je Drentse heidekoek:
- Verwarm de oven voor op 160 ºC.Â
- Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het nootmuskaatpoeder en suiker. Hak de gekonfijte gember fijn.Â
- Rasp de citroen boven een kom en meng de amandelspijs met één ei en de citroenrasp. Rol het mengsel uit tot een smalle plak.Â
- Giet de melk al kloppend bij de bloem en mix tot een gladde substantie. Voeg de honing en gember en één ei toe.
- Vet het cakeblik in, bekleed met bakpapier en schenk de helft van het beslag erin. Verdeel vervolgens de amandelspijs erover en vul aan met de rest van het beslag.Â
- Bestrooi de bovenkant met de geschaafde amandelen. Bak in circa 1,5 uur gaar. Laat de koek afkoelen.Â