Lifestylemagazine over Noord-Nederland

11 leuke uittips voor de zomervakantie

Ook in de vakantieperiode valt er genoeg te beleven.

Aerial view from the drone of star-shaped Fort Bourtange, Gronin

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock, eigen beeld

Slaat in de zomervakantie plots de verveling toe? Geen zorgen, wij zetten de leukste uitjes in de vakantieperiode voor je op een rij. Van een historisch festival in Bourtange tot een open dag bij Drentse molens. We wensen je veel plezier! 

Midsummer Fair

Za 1 en zo 2 juli in Zeijen: vier de zomervakantie op de Midsummer Fair van de Oranjerie in Zeijen. Bij de stands snuffel je tussen bijzondere plantensoorten en allerlei tuinartikelen, maar ook woondecoratie, sieraden en aardewerk. Er zijn ook talloze proeverijen met ambachtelijke streekproducten. Met ruim 45 verschillende kramen, livemuziek, gezellige terrassen en heerlijk eten en drinken belooft het één groot tuinfeest te worden.

FestiValderAa

Vrij 7 t/m zo 9 juli in Schipborg: in het stroomdallandschap van de Drentsche Aa vindt het FestiValderAa plaats. Drie dagen lang wordt het gebied omgetoverd tot een fantastisch theater- en muzieklandschap. Beleef bijzondere optredens van verrassende artiesten, ga dansen in de buitenlucht en geniet van voorstellingen in en rondom het Drentse dorp Schipborg.

Foto: Niels Knelis

Montmartre Sellingen

Za 8 juli in Sellingen: het Groningse dorp Sellingen verandert begin juli in klein Frankrijk tijdens Montmartre Sellingen! Op dit kunstfestival staan ruim 100 kramen opgesteld die je het gevoel geven dat je op een markt in Parijs bent. Er zijn tientallen kunstenaars die graag een praatje met je maken en je alles over hun kunststijl en -discipline vertellen. Daarnaast zijn er workshops waarin je op een laagdrempelige manier zelf iets kunt maken. Het straattheater, de vele terrasjes en de tientallen muzikanten maken de sfeer compleet.

Hongerige Wolf

Vrij 14 t/m zo 16 juli in Hongerige wolf: een karakteristiek podium voor eigenzinnige artiesten, dat is Festival Hongerige Wolf. Halverwege juli vinden in en om het gelijknamige, microscopische dorpje in Groningen allerlei verrassende optredens en voorstellingen van jong talent plaats. Beleef de rust en ruimte van het Groningse platteland, dans in bloeiende tuinen, geniet van theater op de Waddendijk en kijk een film in de open buitenlucht.

Aurora

Za 19 t/m za 29 juli: iedere zomervakantie is het noorden het decor van Aurora, het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland. Tijdens het festival treden jonge getalenteerde musici op verschillende locaties verspreid over de drie noordelijke provincies op, zoals in de Dorpskerk in Beetsterzwaag en het Prinsenhof in Groningen.

Open stal

Za 19 juli t/m zo 27 augustus in Oldeberkoop: in de zomervakantie wordt voor de 52ste keer kunstroute Open Stal georganiseerd. Vier weken lang is er een route van zo’n 2 kilometer te wandelen – of fietsen – die je langs het werk van 40 verschillende kunstenaars brengt. Op zo’n 20 verschillende, tot expositieruimte omgetoverde binnen- en buitenlocaties is een uiteenlopend aanbod van beelden, schilderijen en tekeningen te ontdekken.

Vesting Spectaculum

za 22 en zo 23 juli in Bourtange: reis terug in de tijd in Bourtange! Tijdens Vesting Spectaculum laten tientallen acteurs en muzikanten zien hoe het vroegere leven in het Groningse vestingdorp eraan toe ging. Met demonstraties, optredens en schouwspellen zetten zij de vesting op z’n kop. Zaterdagavond worden tevens de straten van Bourtange prachtig verlicht met fakkels.

Folly Art Norg

Zo 30 juli t/m zo 27 augustus in Norg: Folly Art Norg viert deze zomer haar eerste lustrum! In en rondom het Drentse dorp Norg staan vier weken lang 16 folly’s gebouwd door verschillende kunstenaars. Bezoekers kunnen een interessante wandelroute van zo’n 7 kilometer volgen langs de “nutteloze” bouwwerken, folly’s hebben namelijk met opzet geen duidelijke functie.

Coopluydenmarkt

Vrij 4 augustus in Appingedam: neem een kijkje in het rijke verleden van Appingedam tijdens de Coopluydenmarkt. De heerlijke geur van versgebakken broodjes op houtgestookt vuur komt je tegemoet als je langs de kraampjes door de middeleeuwse straten loopt. Een smid is bezig met het smeden van zijn ijzeren gereedschappen en een schaapherder is druk met het scheren van zijn kudde. Middeleeuwse muziek, dans en straattheater maken de beleving compleet.

Bie Daip

do 24 t/m zo 27 augustus in Appingedam: beleef een weekend vol dans, theater, zang en kunst in Appingedam! Eind augustus wordt Bie Daip georganiseerd, het grootste internationale folk en seasongsfestival van Europa. Tientallen muzikale groepen uit binnen- en buitenland treden op verschillende plaatsen in de stad op, zoals bij de plaatselijke horeca, in de muziekkoepel en op het water.

Drentse Molendag

za 26 augustus: traditiegetrouw wordt ieder jaar op de vierde zaterdag van augustus de Drentse Molendag georganiseerd. Gedurende de dag zijn de deuren van verschillende molens in de provincie voor nieuwsgierige bezoekers geopend. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten, of gewoon een gezellig praatje maken met de aanwezige molenaar.