Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Terug in de tijd in Bourtange

In deze Groningse vesting is het nog altijd 1742.

Aerial view from the drone of star-shaped Fort Bourtange, Gronin

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Adobe Stock

Even weg van je smartphone en de tv? In Bourtange is het nog altijd 1742. Eenmaal door de poort waan je je eeuwen terug in de tijd. Gekasseide straatjes, ophaalbruggen, grachten, vestingwallen, bastions met oorverdovende kanonschoten en kruitdamp in je kleren. Alsof er elk moment een garnizoen met paarden kan binnentrekken. Noorderland ging een dagje eropuit in vesting Bourtange. 

De rode ophaalbrug weerspiegelt op een mooie voorjaarsdag in het zijdegladde grachtenwater. De felle zon beschijnt de hoog opgeworpen groene wallen die het Groningse vestingdorpje Bourtange ooit bescherming boden aan uitheemse vijanden. Dat doen ze allang niet meer. Tientallen bezoekers lopen doodgemoedereerd de poort tegemoet. Eenmaal onder de boog door wanen ze zich voor een paar uur eeuwen terug in de tijd.

De blauwe ster

‘Dus dít is de blauwe ster,’ constateert een jonge toerist. Hij tuurt op zijn telefoon: Google Maps. Daar toont Bourtange zich van bovenaf, anders dan de meeste plaatsen op de Nederlandse plattegrond, als een opvallende, puntige ster. ‘We willen bij het bezoekerscentrum toestemming vragen om een keer mooie dronebeelden te mogen maken. Bourtange staat al een tijdje op onze bucketlist,’ vertelt zijn vriend enthousiast. 

Het vijfpuntige dorp leent zich goed voor opnames vanuit de lucht. De perfecte, geometrische schoonheid kan immers vooral van bovenaf goed bewonderd worden. Hoewel het volgens de huisregels op de website van Bourtange niet is toegestaan met drones boven de vesting te vliegen, wemelt het op internet van de al dan niet professioneel gemaakte dronefoto’s. Daarop tekent Bourtange zich af als een buitenaards wonder, aftekenend in het groene landschap. Een wonder is het echter niet. Dit soort stervormige bastionforten werden in de 16de en 17de eeuw haarfijn uitgedacht door vernuftige ontwerpers. Ze ontstonden toen buskruit en kanonnen de oude middeleeuwse muren overbodig maakten. 

Schilderachtige plek

De honderden mensen die op deze zondag Bourtange bezoeken, geloven het wel met die ster. Ze bewonderen de vesting liever van nabij. En er is namelijk genoeg te zien: bastions, bruggen, grachten, wallen, wachthokjes, kruithuizen, kerken, brugwachtershuizen en molens. Het schilderachtige dorpje bestaat uit tien hobbelige, met kinderkopjes beklede straten. Via de Kruitstraat of Kazernestraat kom je vanzelf uit op het gezellige Marktplein, omzoomd door eeuwenoude lindebomen. Hier vind je officierswoningen, musea, winkels en restaurants. 

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Bourtange verscheen in de nieuwe Eropuitspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 27 juni 2023 in de winkels. Deze editie zit vol inspiratie voor mooie ontdekkingstochten in het noorden: we ontdekken de vlasvelden en het vissersverleden van Friesland, gaan langs bij de boer in Drenthe en sommen de mooiste routes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de Eropuitspecial!