Fietsen langs asperges in Groningen

Fiets langs het witte goud met deze nieuwe route!

De nieuwe fietsroute ‘Proef het witte goud’ brengt je langs de asperges in Groningen. Niet veel mensen weten het, maar in Midden-Groningen wordt het witte goud volop geteeld. Haal ze direct bij de boer, en sprokkel bij streekwinkels en kraampjes langs de route de rest van je maaltje bij elkaar. 


In Midden-Groningen haal je je asperges direct bij de boer. Verser kan het niet! Langs de nieuwe fietsroute ‘Proef het witte goud’ liggen zowel aspergetelers, als ook streekwinkels waar je kakelverse eieren en de lekkerste aardappeltjes en scharrelham vindt. In Hotel Restaurant Faber en Van der Valk Hotel staan vers gestoken asperges uit de streek op het menu. Pomp de banden maar op en maak een prachtige tocht langs boerderijen en landerijen in Midden-Groningen. Het aspergeseizoen loopt nog tot eind juni.

Met liefde

Je kunt de tocht beginnen op elk punt langs de route. Onderweg kom je in Tripscompagnie de aspergekwekerij tegen van Anton Grol tegen. Hij vertelt: “Het geheim van asperges steken? Dat is liefde!” Zijn vader begon zevenentwintig jaar geleden met asperges omdat het in de landbouw een moeilijke tijd was. Het witte goud wordt nog steeds met de grootste aandacht verzorgd. “We verkopen alleen de allerbeste asperges en ’s nachts gaat er een natte theedoek over de gestoken voorraad.” Als je op zaterdag 13 of 27 mei langsfietst, kun je koffie met een aspergelekkernij krijgen voor maar € 2,50.

asperges groningen
Breng tijdens je tocht een bezoek aan aardbei- en aspergekwekerij Doornbosch

Een begrip

Al fietsend door Zuidbroek en Noordbroek zie je prachtige boerderijen. In Noordbroek vind je boerderijwinkel Meinardi, wijd en zijd bekend door hun heerlijke aardbeien, maar ook de asperges zijn een begrip. Je kunt ze los kopen, of als complete aspergeschotel of aspergesoep. Op donderdag 18 mei kom je tijdens Noordbroek (Be)leeft hier van alles te weten over asperges (en aardbeien) en kun je genieten van een proeverij.

Lekkers bij asperges

Een klassieke aspergemaaltijd is natuurlijk niet compleet zonder een stukje ham en een lekker eitje. De route telt maar 43 kilometer, maar ook die kun je op deze tocht uit de streek halen. In Kiel-Windeweer tref je De Scharrelderij, waar je terecht kunt voor heerlijke scharrelham van varkens die lekker buiten kunnen wroeten. Een kakelvers eitje haal je vervolgens bij Rustpunt de Ei Halte in Sappemeer. Het vintage winkeltje is al een bezienswaardigheid op zich en je haalt er behalve eieren ook kruiden, zelfgemaakte jam en veel meer.

Niet lokaal, maar ook langs de route vind je Alwijn, slijterij en wijnerij die een speciale wijn voor bij asperges heeft ingekocht. De Cuvée des Asperges van Gustave Lorentz, die speciaal voor het aspergeseizoen in de Elzas wordt gemaakt. Op zaterdag 13 en 27 mei kan de wijn in de winkel geproefd worden. Een leuke afsluiter van je fietstocht!


Tekst: Ontdek Midden-Groningen | Fotografie: Stella Dekker

Laatste nieuws