Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Werkmanshuisje: ervaar de Wadden

Voor een uitje naar het Waddengebied hoef je de boot niet te nemen. Op het vasteland van dit gebied vind je het idyllische dorpje Burdaard, waar je onder toeziend oog van de hoogste molen van Friesland met zijn tweeën – of heerlijk alleen – weer helemaal tot jezelf komt in het Werkmanshuisje. 

Terug naar toen

Op het erf van het huis van Anita van der Werff en haar man Rienk staat het gezellige en historische Werkmanshuisje. Ondanks de naam hoef je hier als gast gelukkig zelf niet aan het werk – de naam verwijst naar de oorspronkelijke functie van het huisje uit 1914. Anita vertelt: ‘Vroeger woonde de grootgrondbezitter, die eigenaar was van de bruggen en de molen, in het grote huis, en woonden arbeiders die werkzaam waren in de molen in het huisje ernaast. De bewoners wisselden vaak, maar er hebben altijd arbeiders van de molen in gewoond. Het Werkmanshuisje was dus een passende naam.’

Het arbeidershuisje mag dan wel uit het begin van de 20ste eeuw stammen, het voldoet volledig aan moderne eisen maar wel mét oog voor oude details. Aan de hand van bouwtekeningen uit 1914 heeft Rienk het pand weer opgebouwd zoals het vroeger was. Zo zijn de balken die er nog waren gerestaureerd, is er opnieuw een bedstee in gezet en kun je naar buiten kijken door een ouderwets stalraampje.

Uit en thuis

Je kunt een weekend of weekje in Burdaard zo druk – of rustig – maken als je zelf wilt. In en om het huisje is al genoeg te doen: geniet van het uitzicht op de tuin en de tsjilpende vogeltjes of de gezelligheid van Burdaard zelf. ‘We wonen hier in het oude gedeelte van het dorp tussen twee bruggen in. Dat maakt het ’s zomers extra gezellig: er is maar één brugwachter, dus mensen moeten altijd wachten tot de ene of de andere brug weer dicht gaat. Er gebeurt dus altijd van alles voor de deur,’ vertelt Anita enthousiast.

Blik op het Wad

Kom je specifiek voor de Wadden, pak dan de Bosatlas van de Wadden, die voor je klaarligt in het huisje, er eens bij om meer te weten te komen over dit prachtige gebied. Een aanrader, volgens Anita: ‘Op die manier leer je meer over het Werelderfgoed en wat het zo bijzonder maakt. Dan kijk je er ook op een andere manier naar als je het Wad bezoekt.’ Andere aanraders zijn een bezoek aan “tweelingdorp” Paesens-Moddergat waar je lekker kunt uitwaaien en de zeelucht proeft, het authentieke stadje Dokkum met zijn oude kern die een dorpssfeer ademt, en Leeuwarden waar je onder meer een culturele stadswandeling kunt maken. Genoeg te beleven dus!  

Tekst: Eva Nijman | Beeld: Het Werkmanshuisje