Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4x lekker eten en drinken in Leeuwarden

Staat er een bezoekje aan de Friese hoofdstad op de planning? Lekker eten en drinken in Leeuwarden doe je hier!

In de Brouwerij

Wel meer dan 100 stadsbrouwerijen telde Leeuwarden ooit, tot in 1865 de laatste werd gesloten. Daar is sinds kort weer verandering in gekomen met de komst van In de Brouwerij, waar je een lekker zelfgebrouwen biertje kunt drinken, terecht kunt voor een gezellige lunch of diner én kunt overnachten. In een van de 11 comfortabele kamers slaap je op de eerste of tweede verdieping van een voormalig koetshuis. Vanuit de karakteristieke arbeiderssuites en luxe elitesuites geniet je van het uitzicht op het Zaailand of de binnentuin.

Zaailand 94

8911 BN Leeuwarden

Restaurant Wannee

Eerlijk smaakt het beste, zo luidt het motto van restaurant Wannee, onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. De naam van het restaurant is geïnspireerd op Cornelia Johanna Wannée, die een van de eerste Nederlandse kookboeken schreef. Het is dan ook niet verrassend dat het menu volgens de beginselen van de Nieuwe Nederlandse Keuken is samengesteld. Hier proef je van de beste ingrediënten en verrassende bereidingen van Nederlandse bodem.

Rengerslaan 8

8917 DD Leeuwarden

Sophias

Eerder kon je hier terecht voor een verzekeringsgesprek, nu kun je je in het oude Achmea-gebouw aan de Lange Marktstraat lekker even terugtrekken uit de stad met een hapje en een drankje. Bij de stijlvol ingerichte stadsbistro Sophias zit je net zo fijn binnen als buiten in de heerlijke stadstuin en  kun je op elk moment van de dag genieten van alles wat op de kaart staat. Drink daarbij een cocktail, een koud biertje of gewoon een goede kop koffie.

Lange Marktstraat 1

8911 AD Leeuwarden

Proefverlof

Een diner of lunch in een gevangenis lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar geef het toch eens een kans bij Proefverlof in de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis. Je krijgt hier gelukkig meer dan alleen water en brood (hoewel dat ook op de kaart staat), denk bijvoorbeeld aan gerookte knolselderij, gekonfijte eendenbout met mosterdandijvie, of laat je verrassen door de chefs met een meergangenmenu. Fraai detail: doordat de keukens van eigenaar Willem Schaafsma samenwerken, wordt hier geen enkel ingrediënt nodeloos verspild.

Blokhuisplein 40

8911 LJ Leeuwarden

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: eigen beeld In de Brouwerij; Proefverlof; Restaurant Wannee