Vier het voorjaar: frambozenslof met advocaat en slagroom

Een goddelijke combinatie.

Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele

De vogels beginnen weer te fluiten, de eerste bloemen staan in bloei en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Heerlijk, die lentekriebels! Ook in de keuken kunnen we wel zulke kriebels gebruiken. Daarom duiken we de keuken in met dit recept voor een lekkere voorjaarstaart: een frambozenslof met advocaat en slagroom. 


Ingrediënten:

Deeg

  • 125 gr Zeeuwse bloem of fijne patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 gr zachte boter
  • 50 gr suiker
  • 40 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van ½ citroen
  • roomboter (om de vorm in te vetten)

Advocaatroom

  • 2 eidooiers
  • 100 gr suiker 
  • 45 gr maïzena 
  • 400 ml volle melk 
  • 250 ml slagroom
  • sap van ½ citroen 
  • 125 ml advocaat
  • 250 gr frambozen (of aardbeien of ander zacht fruit)
  • 6 paaseitjes

Zo maak je de frambozenslof met advocaat en slagroom:

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1 cm dik. 
  4. Vet de sloffenvorm goed in met roomboter. Druk met een ingevette sloffenring een deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en druk dat weer in de vorm, bijvoorbeeld aan de uiteindes voor een opstaand randje.
  5. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvorm eromheen en bak de sloffenbodem in 25 minuten goudbruin. 
  6. Verwijder direct na het bakken voorzichtig de sloffenring en laat de bodem afkoelen.
  7. Ga met de room aan de slag: meng de eidooiers met suiker en maïzena en klop het tot een glad geheel. Verwarm de melk met 100 ml slagroom en breng aan de kook. Schenk vervolgens de helft van de warme melk bij het eimengsel en roer door. Giet dit mengsel weer bij de melk in de pan en laat al roerend zacht inkoken tot een dikke vla. 
  8. Schenk de room in een ondiepe koude schaal, schenk de advocaat erbij en roer door en dek direct af met vershoudfolie. Leg de folie letterlijk op de room om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen. 
  9. Klop de rest van de slagroom stijf. Halveer daarna de paaseitjes. 
  10. Doe de advocaatroom in een spuitzak en spuit op de sloffenbodem. Verdeel de frambozen en de paaseitjes erover en garneer met toefjes slagroom ertussen en garneer eventueel met wat advocaat die je er met een lepeltje over kunt verdelen. Eet smakelijk! 


Laatste nieuws