Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drie leuke en duurzame vakantieparken om te bezoeken

De warme voorjaars- en zomermaanden komen steeds dichterbij! Een heerlijke tijd om er lekker op uit te gaan. Ga jij dit jaar op vakantie in eigen land en wil je dit graag op een milieubewuste manier doen? Kijk dan eens naar deze drie leuke én duurzame vakantieparken in het noorden van Nederland.  

  1. Landal Aelderholt - Aalden, Drenthe

In Aalden vind je vakantiepark Landal Aelderholt. Het park biedt comfortabele bungalows en zowel in het park zelf als in de omgeving is er van alles te doen! In het park kan je een verfrissende duik in het overdekte zwembad nemen of je lekker laten verwennen in de beautysalon. In de omgeving kan je de geschiedenis van Drenthe leren kennen in Museumdorp Orvelte of bij het Hunebedcentrum in Borger. Ook kun je heerlijk sportief en recreatief fietsen in de lokale bossen. 

Landal Greenparks vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Inmiddels hebben alle parken van Landal een Green Key Certificaat. Dit is een belangrijk duurzaamheidskeurmerk dat Nederlandse bedrijven in de recreatiebranche krijgen als ze ondernemen met oog voor mens en milieu.   

Op alle Landal-parken wordt groene stroom gebruikt en wordt de CO₂-uitstoot gecompenseerd door het planten van nieuwe bomen. De meeste parken hebben eco-bungalows met zonnepanelen en driedubbel glas en er zijn duo-afvalbakken voor plastic en restafval.  

  1. RCN De Roggeberg - Appelscha, Friesland

Bij RCN De Roggeberg in het Friese Appelscha hoef je je geen seconde te vervelen. Je kan in het park en in de buurt zwemmen, beachvolleyballen of een balletje slaan op de tennisbaan. Of trek er lekker op uit met de fiets, mountainbike of e-chopper. Ook jonge bezoekers kunnen zich hier helemaal uitleven. Ze kunnen bijvoorbeeld spelen op de overdekte speelplaats of in een van de speeltuinen. Het vakantiepark ligt vlakbij de grens tussen Friesland en Drenthe. Leuk dus om hier wat langer te blijven zodat je ook de omgeving van Drenthe kan verkennen.  

RCN De Roggeberg heeft ook een Green Key Certificaat. Die hebben ze gekregen doordat ze afval zoveel mogelijk beperken, biologische en Fairtrade producten inkopen en zoveel mogelijk energiezuinige apparaten gebruiken.  

Wil je optimaal genieten van je vakantie? Dan is het slim om voor de zekerheid een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Je hoopt natuurlijk dat er niks gebeurt tijdens je trip, maar de kans is er (helaas) altijd.  

  1. Roompot Waterpark Zwartkruis - Noordbergum, Friesland

Hou jij van rust, natuur en water? Dan is het heerlijk vertoeven bij Roompot Waterpark Zwartkruis in het Friese Noordbergum. Je huurt hier een villa direct aan het water – als je wil met sauna, bubbelbad of jacuzzi – met een eigen aanlegsteiger. Je kan een boot huren om over het prachtige Bergumermeer te varen. Ook kan je op de fiets of te voet de omgeving verkennen. Er zijn leuke dorpjes in de buurt en volop activiteiten voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan dierentuinen, attractieparken en musea. 

Hoewel Roompot geen Green Key Certificaat heeft, doen ze toch veel aan verduurzaming en zijn ze op weg om een certificaat te halen. De villa’s zijn zoveel mogelijk van lokaal ruw hout gemaakt en er is 78% minder CO₂-uitstoot doordat er bio-propaangas wordt gebruikt. Verder wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van groene energie.  

Bij deze drie leuke vakantieparken kan je volop genieten én draag je je steentje bij aan een beter milieu. Fijne vakantie!  

Fotografie: Erwin van der Veld/Unsplash

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.