Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zoek de verkoeling op: 4x zwemplekken in Friesland

Tekst: Marloes de Moor | Foto: iStock

Op warme dagen lonkt het water. Geen zin in een rit naar het strand? Of in een chloorzwembad met bijbehorend badhokjes-ritueel? Niets is heerlijker dan een duik in natuurwater. Midden in het groen, tussen de fluitende vogels. Het stikt in het noorden van de bos-en duinmeertjes, vennetjes en natuurbaden. Soms zo mooi dat je je op een tropisch eiland waant. Dit keer: de leukste plekken in Friesland!

Provincie Friesland

Het duinmeertje van Hee

Waar? Op het Waddeneiland Terschelling, 500 meter ten noorden van het buurtschap Hee.

Historie? Het meertje van Hee ontstond in 1962, toen zand nodig was om de dijken te verhogen. Sinds 1970 is het in gebruik als recreatieplas.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? In het hoogseizoen is de supermarkt nabij het meertje geopend.

Wat is er te doen? Rondom het meer liggen verschillende campings en een bungalowpark. Vanuit daar is het slechts een korte wandeling naar een duik in het frisse water. Maar ook een fietstocht vanuit andere dorpen op het eiland is zeer de moeite waard, omdat je dwars door de natuur gaat.

Pluspunten? Het duinmeer behoort tot het schoonste zwemwater van Friesland. Zelfs op dagen in het hoogseizoen kun je hier nog stilte en rust ervaren vanwege de kleinschaligheid, de nadruk op de natuur en het beperkte aantal voorzieningen. Het water loopt langzaam af en er is een ballenlijn; voor kinderen dus heel geschikt.

Let op: er zijn geen toiletten of andere sanitaire voorzieningen.

Natuurbad De Wispel

Waar? Het Friese dorp Tijnje in de gemeente Opsterland.

Historie? Vroeger was het bekend als een plas die steeds werd voorzien van vers water. Begin jaren 60 kwam er een betonnen bak in en werd het een echt zwembad. Het water wordt van 3000 meter diepte uit de grond gehaald. Zuiveringssystemen zijn er niet. Puur natuur, zonder chloor en andere middelen. De Wispel is dus met recht een natuurbad.

Entree? Volwassenen €3, kinderen t/m 17 jaar €2,50.

Voorzieningen? Er is een springplank, een groot bad, een ruim veld voor het zonnebaden en een kiosk om snacks te halen. Daarnaast is er een peuterbad en zandstrandje voor de allerkleinsten.

Pluspunten? Het zwembad organiseert veel leuke activiteiten zoals het zeemeerminzwemmen, het Midzomerfeest of de Neisimmer Poolparty. Spelmaterialen en parasols kun je er gratis lenen.

Wat is er te doen? Activiteiten genoeg in het bad! Er worden vaak speelattributen op en langs het water gelegd. Zo is er soms een springkussen langs de kant te vinden en zijn er waterballen waar je als een cavia in kunt rondrennen. Voor grotere kinderen is er een voetbalveldje en tafeltennistafel. Je kunt er natuurlijk ook gewoon baantjes trekken.

Let op: het water wordt niet verwarmd, maar kouder dan 16 graden wordt het niet. Op een hete zomerdag is zo’n frisse duik juist wel lekker.

De Spokeplas

Waar? Midden in het kleine wandelbos Spokedam, vlakbij het dorp Noordwolde.

Entree? Gratis.

Historie De Spokeplas is ontstaan door zandafgraving en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Voorzieningen? Er zijn toiletten, afvalbakken en een kiosk met terras.

Wat is er te doen? Een speeleiland met klimattracties voor kinderen. Rond het bosmeer kun je goed picknicken, dus neem zeker een kleed en een mand met lekkere dingen mee. In het omringende natuurgebied kun je mooie fietstochten maken.

Pluspunten? De plas ligt midden in het groen en beschut in het bos, dus veel schaduwplekken, wat erg fijn is tijdens een hittegolf. Daarnaast is het er nagenoeg windstil. Het water is ondiep en daardoor heel geschikt voor kinderen. Parkeren is gratis.

Let op: de kiosk is alleen op zonnige dagen in het hoogseizoen geopend.

De Berkenplas

Waar? Op het Waddeneiland Schiermonnikoog, ten oosten van het dorp.

Historie? In de nacht van 16 op 17 februari 1962 brak de oude zeedijk van de Banckspolder door. Hierdoor moest de dijk hersteld worden. Tussen de Striedijken en de Banckspolder werd een kustduin opgespoten en de Kooiduinen moesten op sommige plekken worden verzwaard. Zand daarvoor haalden de werklieden op het Wad, maar ook van twee andere plaatsen op het eiland. Dat waren de huidige Berkenplas – het gebied heette toen nog Prikkebosk – en het gebied ten zuiden van de Kooiduinen. Door deze zandwinning ontstond zoetwaterplas De Berkenplas.

Entree? Gratis.

Voorzieningen? Een ligweide, zandstrand, vier toiletten, afvalbakken en een restaurant.

Wat is er te doen? Nabij de plas is een aantrekkelijk en uitdagend speelbos voor kinderen. Er worden ook kano’s verhuurd. Om de honger te stillen, de dorst te lessen of te genieten van de natuur en zingende vogels kun je terecht bij het nabijgelegen gelijknamige eethuis De Berkenplas.

Pluspunten? Het water wordt door middel van een filterinstallatie gezuiverd. Op het bord bij de plas wordt steeds de actuele kwaliteit van het zwemwater bijgehouden. De zwemplek is omzoomd door bos, waardoor hij beschut ligt. Ideaal voor als het op het strand van Schiermonnikoog te hard waait. Geheel autovrij en dus geen gedrang op parkeerplaatsen. En mooi voor dierenliefhebbers: honden zijn er toegestaan.

Let op: voor de gemiddelde toerist is het een beetje verstopt, maar het moet wel héél raar lopen wil je verdwalen op Schiermonnikoog.