Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuk Logeren: De Vijgenhof in Appingedam

Tekst: Nadine Boon | Fotografie: B&B De Vijgenhof

Een bezoek aan historisch Appingedam zal je sowieso nog lang bijblijven. Een unieke plek om te overnachten vind je bij B&B De Vijgenhof, gevestigd in de voormalig joodse sjoel, de oudste synagoge van Groningen.

Bewogen geschiedenis

Als we willen begrijpen wat er precies zo bijzonder is aan dit erfgoedlogies, moeten we eerst terug in de tijd. ‘Dat in Appingedam de oudste synagoge van de provincie staat, is eigenlijk niet zo wonderlijk. Naar verluidt vestigden de eerste joden zich hier al in 1563, waarna ze zich verder naar Stad en Ommeland verspreidden,’ legt gastvrouw Marianne Dekker-Tobbe uit. Toen in de 18de eeuw het jodendom echt voet aan de grond kreeg in het Groningse stadje, kwam er behoefte aan een synagoge. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw in onbruik en werd het flink beschadigd door een bominslag. ‘Na de restauratie heeft de synagoge verschillende eigenaren gehad, en sinds 2020 wordt deze beheerd door de Damster ondernemer Hans Beukema,’ vertelt Marianne, door wie je als gast enthousiast wordt ontvangen en rondgeleid als je hier komt logeren. 

Vruchtbare grond

‘Voordat we van start gingen hebben we er eerst een frisse wind doorheen gehaald.’ Bij deze herinrichting werd er niet alleen maar gekeken naar comfort, maar ook overlegd met Sara Kirby, die in 1941 werd geboren en als een van de slechts zes Damster joden de oorlog overleefde. ‘Het doel was om een huiselijke sfeer te creëren, maar wel met eerbied voor het erfgoed. Zo hebben we de aankleding sober gehouden en de originele kleurstellingen teruggebracht.’ Daarnaast komen hier allerlei details van de geschiedenis terug: oude foto’s van het joodse schooltje, de ark is volledig bewaard gebleven en er werd een kroonluchter van de synagoge in Groningen naar Appingedam overgebracht. De naam van de B&B werd niet zomaar gekozen: de vijgenboom heeft een symbolische betekenis in het jodendom, en de tuin staat vol met vijgenbomen. Als gast kun je hier ’s zomers naar hartenlust van plukken.

Details van het pand.

Appingedam heeft ’t allemaal

De omgeving van Appingedam leent zich uitstekend voor een mooie fiets- of wandeltocht. De ervaring leert dat dit flink wat gezonde trek kan opleveren, en dan doe je er goed aan om je van de voormalige synagoge naar een ander voormalig gebedshuis in Appingedam te begeven. De Basiliek, gerund door dezelfde enthousiaste ondernemers, is een restaurant in een kerk waar je jezelf culinair kunt laten verrassen door de chef. ‘Speciaal voor gasten van de B&B hebben we een arrangement samengesteld, met een vijfgangendiner en een uitgebreid ontbijt waar je de volgende ochtend je verblijf mee afsluit.’ Wie dat extra feestelijk wil doen, bestelt daar een glas champagne bij, zodat je na het uitchecken met bruisende energie het historische stadshart van Appingedam kunt gaan verkennen, met natuurlijk de hangende keukens als absolute hoogtepunt.