Leuk logeren: Het Westerkerkje

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.

Lees ook

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: Het Westerkerkje (Holke Looienga en Ellinor Hellemans)

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland. Tussen de boeken, spellen en huiselijke spulletjes, met een kopje koffie in de hand en uitkijkend over het groen, voel je je op dit unieke plekje echt thuis.
Voor eigenaren Holke Looijenga en Ellinor Hellemans is het Westerkerkje een speciale plek, waar Holke bij toeval met een vriend terecht kwam. Met de toenmalige eigenaar dronken ze een kopje koffie; een behaaglijk vuurtje knetterde op de achtergrond. Jaren later, toen de eigenaar het kerkje niet meer kon onderhouden, zijn Holke en Ellinor samen het avontuur aangegaan. ‘Het was geen droom die we aan het najagen waren, maar toen we het kerkje zagen, waren we zo nieuwsgierig dat we binnen ook wel een kijkje wilden nemen. En dat beeld, dat heeft ons niet meer losgelaten. Toen deze kans zich voordeed, grepen we hem met beide handen,’ vertelt Holke.

Voorbijgangers stoppen vaak even om de plek in zich op te nemen; dit Zweeds ogende, roodgekleurde kerkje is een blikvanger. Mensen die er vroeger op de zondagsschool hebben gezeten kloppen nog wel eens aan om weer even binnen te kijken. ‘Het is een stuk van Nederland dat niet veel mensen kennen, op het grensgebied van Friesland, Drenthe en Overijssel,’ legt Holke uit. ‘Het is vooral heel sfeervol en het gebied barst van de historie. Je kunt hier rustig een flink stuk lopen, een paar uur ronddwalen zonder iemand tegen te komen. Dat is natuurlijk erg bijzonder.’

Neem plaats aan de eikenhouten tafel, draai de gietijzeren radiatoren open of steek de houtkachel aan, pak er een lekker boek bij. Kortom: doe alsof je thuis bent. ‘Je hebt alle spullen die je thuis ook hebt, alle keukengerei, maar ook boeken en spelletjes. Mensen voelen zich hier echt thuis.’

Laatste nieuws

Zie ook