Lifestylemagazine over Noord-Nederland

4x de mooiste zwemplekken in Noord-Nederland

Op deze plekken in het noorden is het zomers heerlijk toeven.

Noord-Nederland

Van een beetje pootjepadden tot een diepe duik: het is zomer, en dus tijd voor wat verkoeling. Deze prachtige plekken in Noord-Nederland bieden genoeg waterpret voor jong en oud.

‘t Nije Hemelriek en Gasselterveld, Drenthe
De stranden op Mallorca? Het helderblauwe water in Frankrijk? Nee hoor, deze helderblauwe beauty met bounty stranden vind je “gewoon” in Drenthe. Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger vind je recreatieplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld. Het water van beide plassen heeft zo’n tropisch blauwe kleur omdat het jarenlang een zandwinningsgebied was. Nu is het een populaire zwemspot voor jong én oud waarbij het even lijkt dat je je in de tropen waant, en dat in ’t noorden!

Canadameer, Friesland
Een tripje naar het buitenland, alstublieft! Nog zo’n meer dat je een buitenlands gevoel bezorgt: het Canadameer, ook wel het Aekingermeer genoemd, in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Midden in een bosrijke omgeving vind je deze speel- en zwemvijver waar je je prima een middag kunt vermaken. Het meer is door zandafgravingen vrij diep, dus kinderen moeten vooral aan de randen van het water spelen. Volwassenen genieten er van de prachtige natuur en de hoge waterkwaliteit. Prima toeven dus!

Blauwe Meer, Drenthe
Nog zo’n parel in Drenthe die je aan een exotisch oord doet denken: het Blauwe Meer, even ten zuiden van Hoogersmilde. Door jarenlange zandwerkzaamheden ontstond dit meer, dat zijn donkergroene kleur te danken heeft aan bepaalde mineralen en de enorme diepte van de plas. Die diepte zorgt er echter voor dat dit zwemwater minder geschikt is voor kleine kinderen. Maar volwassenen en oudere kids kunnen hier naar hartenlust zwemmen en zonnebaden.

Lauwersmeer, Groningen en Drenthe
Bij Lauwersoog is de Waddenzee natuurlijk binnen handbereik, maar vergeet het Waddengebied óp het vasteland ook niet. Zo zijn er rondom de oevers van het Lauwersmeer verschillende plekken waar je je handdoekje kunt spreiden en een middag lang speel- en spartelplezier kunt beleven. Zo krijg je dus een heerlijk vakantiegevoel te midden in een Nationaal Park, en dat slechts op een halfuurtje rijden van Stad.

Benieuwd naar nog meer uittips? Het volledige artikel – gevuld met nóg meer activiteiten in heel Noord-Nederland – verscheen in Noorderland 2021-5. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Natuur
  • Karlijn Noordhof
  • iStock